Kováči sú rodinou proti svojej vôli

V utorok večer predviedol herecký súbor ochotníckeho divadla Jána Chalupku z Brezna v bratislavskej A4-ke komédiu Kováči pred plným hľadiskom, v ktorom nechýbal ani prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Ochotníkov sem zo solidarity pozvalo bratislavské divadlo SkRAT po tom, čo "nespokojný divák" banskobystrický župan Marian Kotleba zakázal ochotníkom dohrať Kováčov v Brezne do konca. Brezňania dostali pozvanie aj do Slovenského Národného Divadla, kde by mali Kováčov inscenovať v lete.

25.03.2016 12:00
Herecký súbor Jána Chalupku putuje s hrou... Foto:
Herecký súbor Jána Chalupku putuje s hrou Kováči po Slovensku.
debata

Keď sa vo vyhni bývalého vojaka, nemeckého kováča Petra Schmidta, zjaví neznámy pocestný a kuje „jeho kladivom, na jeho nákove a v jeho zástere“ začne sa odkrývať jedno veľké zaprášené tridsaťročné tajomstvo. K srbskému a nemeckému kováčovi sa pridáva „kolega“ z Ruska a aby sa vyrovnali s „bohužiaľ“ spoločnou a poriadne nezávideniahodnou situáciou, musia sa zmieriť s tým, že ani jeden nemá prevahu.

Traja bývalí vojaci totiž počas druhej svetovej vojny zamiesili na poriadne príkry koláč a zhoda zákerných náhod ich priviedla do prazvláštneho rodinného vzťahu. V kováčskej dielni si prejdú očistcom, topia sa ponížene v slzách a rozpaľujú sa v hneve. Lamentujú nad tým, že všetko mohlo byť celkom inak, aby napokon pochopili, že mizéria bude znesiteľnejšia, keď ju budú znášať spoločne.

Klasická komédia plná prekvapivých dejových zvratov a premyslených replík sústredene zamotáva divákovi hlavu a prešpekulovaný text kladie nároky aj na hercov.

Vo svete Kováčov vládne paradoxný relativizmus, postavy sú si rovné, aj keď sa zubami-nechtami snažia vyvýšiť, neochotné priznať si, že loď sa potápa pod všetkými rovnako. Autor hry srbský dramatik Miloš Nikolič je zručný štylista, so slovom narába s matematickou presnosťou. Graduje zápletku a glosuje márnomyseľnú snahu vyčnievať z radu. Vojna zaklope hrdinom na dvere tridsať rokov po tom, čo sa skončila, aby dala nepoučeným a hrdým tragédom ironickú lekciu.

Kováčov bez cenzúry môžete najbližšie vidieť 9. apríla v Medzibrode, 10. apríla v Novom Meste nad Váhom a 11. apríla v Trenčíne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Miloš Nikolič #A4 – priestor súčasnej kultúry #Kováči #Divadelný súbor Jána Chalupku mesta Brezno