Zomrel priekopník moderného tanca Pavel Šmok

Vo veku 88 rokov zomrel v noci na pondelok choreograf, zakladateľ Pražského komorného baletu a jeden z najznámejších českých priekopníkov moderného tanca Pavel Šmok. Oznámil to Pražský komorný balet, ktorý Šmok viedol 20 rokov. Informácie priniesol spravodajský portál Českej televízie (ČT).

05.04.2016 10:14
Choreograf Pavel Šmok. Foto:
Choreograf Pavel Šmok.
debata

Bol hercom aj juniorským majstrom v krasokorčuľovaní, vystupoval ako hviezda v ľadových revue a tancoval folklór, ale slávu získal najmä ako choreograf, tanečník baletu a pedagóg. Po nástupe normalizácie v ČSSR prijal Šmok angažmán vo švajčiarskom Bazileji a stál tam v čele baletného súboru, po návrate do Československa založil Pražský komorný balet. Po skromných začiatkoch a bez dotácií sa súbor pod jeho vedením rokmi vypracoval na známych „Šmokovcov“. Skupina presadzovala súčasné smery v modernom tanci a postupne sa stala najslávnejším českým tanečným súborom na svete.

Zosnulý umelec vychoval desiatky vynikajúcich interpretov, pôsobil ako profesor na Akadémii múzických umení v Prahe.

Pavel Šmok sa narodil v roku 1927 v slovenskej Levoči v rodine českého stavebného inžiniera. Absolvoval tam základnú školu, ale po vyhlásení Slovenského štátu v roku 1939 sa rodina presťahovala do Prahy. Časť gymnaziálneho obdobia prežil v Bratislave. Šmok v minulosti vysvetlil, že v Pražskom komornom balete presadzovali mnoho pohybov, ktoré pochádzali z iných odborov, napríklad zo športu a akrobacie. Dodal, že si vyberali hudbu, ktorá nebola zložená pre balet, napríklad Glagolskú omšu Leoša Janáčka. Za socializmu pôsobili Šmokove choreografie „ako zjavenie“ – aj keď podľa klasikov baletu bol „kacírom“, ktorý porušoval platné pravidlá, napísal portál ceskatelevize.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #choreograf #Pavel Šmok #moderný tanec #Pražský komorný balet