Muzikálový hit Mačky dorazil na Novú scénu

Legendárny muzikál Mačky, ktorý od londýnskej premiéry videlo na celom svete vyše 60 miliónov divákov, prichádza na Slovensko.

28.04.2016 16:00
32 macky 3x Foto:
Mačky preveria herecké, spevácke, ale aj tanečné kvality intepretov.
debata

Premiéru má v piatok a sobotu v bratislavskom Divadle Nová scéna. „Jeden z najúspešnejších, ale aj najnáročnejších muzikálov uvádzame v predvečer sedemdesiateho výročia založenia nášho divadla. Náročnou hudobno-tanečnou šou chceme prezentovať kvality našich interných aj externých hercov a tanečníkov. Navyše inscenácia vracia na javisko živý orchester,“ povedala riaditeľka Novej scény Ingrid Fašiangová.

Skladateľa Andrewa Lloyda Webbera inšpirovali básne T. S. Eliota, ktoré mu čítala mama v detstve. Keď sa neskôr dostal k Eliotovým nepublikovaným veršom a básnikovej Praktickej knihe o šikovných mačkách, ktorá sa končila poémou o tanci, začal písať libreto a komponovať. Tušil, že jeho Cats získajú sedem prestížnych cien Tony a desiatky ďalších? Prekonali aj množstvo rekordov. Len na javisku New London Theatre odohrali za 21 rokov takmer 9-tisíc predstavení.

„Mačky sú predovšetkým tanečný muzikál. V leporele drobných mačacích príbehov sme však hľadali myšlienkovú líniu, aby inscenácia nebola len pekná šou, ale aby zasiahla diváka aj hlbším posolstvom. A dostali sme možnosť urobiť si predstavenie po svojom, nie kopírovať klasický tvar, ktorý sa hrá po celom svete,“ spomenula hosťujúca režisérka Gabriela Petráková.

Rozhodla sa príbeh preniesť do 21. storočia. Na javisku preto nevyrástlo pôvodné smetisko plné harabúrd, ale interiér moderného obchodného centra. „Je to priestor, v ktorom sa nad ránom odohráva zázrak,“ pokračovala. Mačky roztancoval choreograf Ladislav Cmorej. S úsmevom priznal, že „pospájal všetko od výmyslu sveta – od klasiky po brejk“. Pôsobivé kostýmy a masky navrhla Ľudmila Várossová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mačky #Divadlo Nová scéna