Ifjú Szivek doladí program prestížneho Festivalu d'Avignon

Tanečnému divadlu Ifjú Szivek sa podaril nevídaný kúsok. Dostal sa do programu jedného z najznámejších svetových divadelných festivalov vo francúzskom meste Avignon.

30.04.2016 16:00
Ifjú Szivek Foto:
Inscenácia Finetuning, s ktorou sa Tanečné divadlo Ifjú Szivek predstaví počas podujatia Festival d´Avignon.
debata

Divadlo z Bratislavy sa predstaví v "OFF“ programe podujatia, ktoré v júli oslávi už 70-ročnú tradíciu.

Vznik Festivalu d'Avignon inicioval v roku 1947 herec a divadelný režisér Jean Vilar. Trojtýždňová populárna oslava divadla si odvtedy získala priaznivé ohlasy kritiky i verejnosti. "Podujatie sa koná na viac ako 100 scénach súčasne. Festival navštívi každoročne viac ako pol milióna milovníkov divadla a viac ako 3 500 akredito­vaných odborníkov, kritikov či riaditeľov divadiel,” približuje riaditeľ Ifjú Szivek Ladislav Varsányi.

Festival OFF d'Avignon je súčasťou akcie od roku 1982 a zahŕňa celú škálu žánrov od cirkusových vystúpení po kabaret či divadelné hry s dôrazom na súčasných autorov. Pokým na Festival d'Avignon, známy ako "IN“, zvyknú organizátori súbory pozývať, na "OFF“ sa umelci môžu prihlásiť sami. Ifjú Szivek vybrali spomedzi stoviek žiadostí.

Mnoho predstavení vzniká špeciálne pre festival alebo ich súbory uvedú vo francúzskom historickom mestečku po prvý raz. Je to prípad aj tanečno-scénickej inscenácie Finetuning (v preklade doladenie). Podľa choreografa kolektívu Dušana Hégliho je predstavenie v prvom rade scénickým znázornením tanca. "Nazval som ho koncertom-choreografiou, lebo jeho hlavným motívom je vzťah medzi tradičnou ľudovou a klasickou hudbou. ,Haydnovské‘ sláčikové kvarteto sa nikde vo svete neujalo v tradičnej kultúre v takej miere ako v strednej Európe. Na tejto hudbe zakladal svoje životné dielo aj známy skladateľ Béla Bartók.“

Kým prvá časť priblíži divákom vzťah medzi tancom a hudbou, zvukom a pohybom, druhá sa bude snažiť prebudiť v nich emócie, ktoré ešte treba, rovnako ako hudobné nástroje, doladiť. "Predstavenie hovorí aj o živelných javoch na úrovni emócií a asociácií, ktoré človek v súčasnosti zjednodušuje alebo vidí len čierno-bielo. Druhá časť znázorňuje okrem iného sociálne vylúčenie, pokrytectvo a domáce násilie,“ dodáva Hégli.

Členovia Ifjú Sziveku majú podľa Hégliho z účasti na prestížnom festivale veľkú radosť: "Je pre nás obrovským úspechom, že ako prví zo Slovenska môžeme prezentovať divadelnú formu tradičnej ľudovej hudby a tanca najuznávanejším odborníkom Európy.“ Súbor vystúpi s inscenáciou Finetuning v divadle Espace Alya v centre mesta spolu 21-krát. Na domácej scéne si túto produkciu diváci budú môcť pozrieť na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Avignon #Ifjú Szivek