Hevier a Dušík chystajú muzikál o pápežovi Jánovi Pavlovi II.

Divadlo Andreja Bagara v Nitre pripravuje pôvodný slovenský muzikál o pápežovi Jánovi Pavlovi II s názvom Povolanie: pápež. Premiéru bude mať 11. novembra 2016.

09.05.2016 09:00
Ján Pavol II. Foto:
Január 2005. Pápež Ján Pavol II. vo Vatikáne.
debata (1)

Autorom libreta je spisovateľ a textár Daniel Hevier, hudbu má na starosti Gabriel Dušík. „Pôvodný slovenský muzikál Povolanie: pápež chce nadviazať na veľkoryso budované a inscenačne spracované hudobno-dramatické diela na nitrianskom javisku. Tie sa vždy stretávali s veľkým ohlasom a pozitívnym prijatím u divákov,“ uviedla PR manažérka DAB Gabriela Kováčová. S pôvodnou muzikálovou tvorbou má DAB v Nitre bohaté skúsenosti, s veľkým ohlasom sa stretli napríklad muzikály Pacho sa vracia, Báthoryčka, Adam Šangala či posledný hudobno-dramatický opus Tisícročná včela. Nový muzikál divadlo uvedie v rámci pripravovanej monotematickej divadelnej sezóny 2016/2017 s názvom Made in Slovakia, ktorá prinesie výlučne diela súčasných slovenských autorov.

„Ako naznačuje civilný názov nášho nového muzikálu, nepôjde o dielo, ktoré pristupuje k osobnosti Karola Wojtylu – Jána Pavla II. oslavne a ódicky,“ hovorí Daniel Hevier. Podľa jeho slov ho nový muzikál berie v prvom rade ako charizmatickú osobnosť, ktorá okrem teologického poslania zohrala dôležitú politickú a diplomatickú misiu vo víre zložitého sveta, keď sa preskupovali mocenské záujmy a rúcali sa staré systémy. Povolanie: pápež nebude len dielom o najvyššom cirkevnom hodnostárovi, ale aj o vášnivom človeku, ktorý musel bojovať na mnohých vonkajších poliach, pričom mnohé konflikty a boje prebiehali aj v ňom samom. Ako doplnil šéfdramaturg nitrianskeho divadla a dramaturg projektu Svetozár Sprušanský, Ján Pavol II. bol humanista a šíriteľ toho pozitívneho a ľudského v človeku. „Zároveň však na pozadí dramatickej doby chceme predostrieť aj individuálnu drámu človeka, ktorý mal silné sociálne cítenie, bol intelektuálom a mysliteľom, súčasne však dokázal očariť svet svojou prostotou a priamosťou,“ uviedol Sprušanský.

Tvorcovia muzikálu sľubujú monumentálne divadelné dielo, ktorého základ bude tvoriť libreto z pera skúseného spisovateľa a textára piesní Daniela Heviera a hudba Gabriela Dušíka, ktoré umocní choreografia, kostýmy a živé dialógy. Diváci sa môžu tešiť na epický prúd situácií, zauzlení, konfliktov a dramatických zvratov. Na režisérsku stoličku si sadne skúsený a uznávaný poľský divadelný režisér Wojciech Kościelniak, ktorý má na svojom konte vyše štyridsať muzikálových produkcií. Spolu s choreografom Jaroslavom Staniekom, scénickým výtvarníkom Damianom Styrnom, kostýmovou výtvarníčkou Boženou Ślagou sa podujmú vytvoriť veľkolepú muzikálovú fresku. Do predstavenia sa zapojí takmer celý herecký súbor DAB a množstvo externistov. Otázkou podľa Kováčovej zostáva, ktorý zo slovenských hercov sa zhostí postavy Jána Pavla II. „Nitrianski tvorcovia veria, že toto dramaticko-hudobné dielo bude na niekoľko rokov jedným z pilierov repertoáru DAB v Nitre,“ uzavrela Kováčová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Andreja Bagara #muzikál #Ján Pavol II. #Daniel Hevier #Gabriel Dušík