Sprušanský vyhral konkurz, riaditeľom DAB však vďaka poslancom nebude

Svetozár Sprušanský nebude novým riaditeľom Divadla Andreja Bagara v Nitre napriek tomu, že vyhral konkurz.

10.05.2016 13:35
Svetozár Sprušanský Foto:
Svetozár Sprušanský
debata (2)

Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja návrh na jeho vymenovanie do funkcie neschválili. Sprušanský je už roky šéfdramaturgom divadla. Za nového riaditeľa ho vybrala výberová komisia kraja, zložená z piatich členov. V konkurze porazil ďalších troch kandidátov, ktorými boli režisér Michal Spišák, Dušan Nevín z Asociácie súčasného divadla a riaditeľ mediálneho centra na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre Jaroslav Dóczy. Sprušanský mal vo funkcii nahradiť odchádzajúceho riaditeľa Jána Grešša, ktorý požiadal o uvoľnenie z funkcie k 30. júnu 2016.

Podľa kuloárnych informácií poslanecký zbor neschválil vymenovanie Sprušanského preto, že za jeho zvolenie nehlasovali dvaja členovia výberovej komisie, ktorí sú poslancami krajskej vládnucej koalície Smer-SD–KDH Renáta Kolenčíková a Miloš Zaujec. Odchádzajúci riaditeľ Greššo označil rozhodnutie zastupiteľstva za diktát, pri ktorom nerozhodovala odbornosť. „Sveťo Sprušanský 20 rokov formuje dramaturgiu tohto divadla a nech už sú výhrady akékoľvek, tak čo sa týka návštevnosti, umeleckých úspechov, ekonomiky – na všetkom sa podieľal, do všetkého vidí, všetkému rozumie oveľa lepšie ako ktokoľvek iný,“ povedal Greššo pre médiá. Renáta Kolenčíková, ktorá hlasovala proti vymenovaniu Sprušanského do funkcie potvrdila, že vo výberom konaní hlasovala za iného kandidáta. Svoje dôvody, prečo Sprušanského za riaditeľa nechce, prezradiť nechcela. „Bude vyhlásené nové výberové konanie,“ povedala.

Výberovému konaniu predchádzal interný prieskum medzi zamestnancami divadla, ktorý ukázal, že väčšina hercov si Sprušanského za nového riaditeľa nepraje. Väčšiu podporu získal u ostatných zamestnancov divadla. Z hercov hlasovali len piati za Sprušanského, šestnásti podporili Michala Spišáka a štyria sa zdržali.

S podobným problémom zápasí Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre, kde sa veľká časť umeleckého súboru postavila proti novému riaditeľovi Martinovi Kusendovi. „Neviem, či to nie je nejaká infekcia, ktorá sa preniesla aj k nám. Sveťo Sprušanský spoluformoval súbor, ktorý sa proti nemu obrátil. Spolu sme ich prijímali a vedeli, do akého divadla idú,“ hovorí Greššo. Nevymenovanie Sprušanského prekvapilo aj predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu. „Mňa veľa vecí prekvapuje a ešte aj bude prekvapovať, ale to je život. Teraz sa musíme rozhodnúť, ako ďalej. Treba vybrať nejakého dočasného zástupcu, ktorý bude až do riadne ukončeného výberového konania zabezpečovať fungovanie divadla,“ povedal Belica.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Andreja Bagara v Nitre #riaditeľ #výberové konanie #Svetozár Sprušanský