Shakespeare, ako ho nepoznáme

Herci okolo Williama Shakespeara museli byť okrem hereckého talentu zdatní aj v ďalších umeleckých profesiách. Vysoké nároky na hercov pri inscenáciách jeho hier sa nezmenili ani v 21. storočí. Dôkazom je aj festival Letné shakespearovské slávnosti, ktorý si v stredu 15. júna o 19. hodine na nádvorí Starej radnice v Bratislave pripravil pre divákov aj špeciálnu ochutnávku v podobe piesní a skečov z inscenácií Dvaja páni z Verony a Večer trojkráľový. A to zadarmo. Na pódiu sa v rámci Koncertu Shakespeare stretnú herci z oboch komédií ako Zuzana Norisová, Ondrej Kovaľ, Milo Kráľ či Ľuboš Kostelný.

15.06.2016 09:00
Na koncerte odznejú aj piesne z inscenácie... Foto:
Na koncerte odznejú aj piesne z inscenácie Dvaja páni z Verony.
debata

"Tento rok si pripomíname už 400. výročie úmrtia Williama Shakespeara a mali sme pocit, že na Slovensku sa k tomu veľa podujatí nekoná. Ide teda aj o spomienku na autora, ktorého hry už 16 rokov inscenujeme na nádvorí Bratislavského hradu,“ hovorí riaditeľka festivalu Janka Zednikovičová.

Podľa jej slov tu však boli aj ďalšie dôvody: "V týchto dvoch inscenáciách sme po prvý raz mali živé kapely alebo hercov, ktorí sú schopní hrať na nástroje alebo spievať. Boli pre nich napísané skladby, išlo o živý spev. Keďže sa tento rok Dvaja páni z Verony hrajú na festivale posledný raz a Večer trojkráľový sa hral poslednýkrát minulý rok – a nepodarilo sa nám skladby vydať na CD, ako sme plánovali – povedali sme si, že práve koncertné predvedenie by mohlo byť pre návštevníkov zaujímavé. Zároveň to bude aj príjemné naštartovanie veľkého mestského festivalu, pretože aj 16. ročník LSS je už tradične súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava.“

Keďže sa okrem piesní môžu ľudia tešiť aj na úryvky z inscenácií, viac ako o koncerte by sa dalo hovoriť o spojení piesní a divadelných výstupov. "Bude tam predovšetkým spev, ale o to, aby sme tam dostali aj kúsok divadla a Shakespeara, sa so svojimi číslami v štýle stand up comedy postará herec Ľuboš Kostelný,“ približuje dramaturgiu autor hudby a piesní Róbert Mankovecký.

Tvorba Williama Shakespeara sa podľa neho snaží priblížiť aj mladým ľuďom, nielen prostredníctvom komediálneho žánru, ale aj prostredníctvom hudby. "Tie pesničky sú dnešné. Aj keď je to renesančné divadlo, nie je to renesančná, ale súčasná hudba prijateľná pre kohokoľvek. Chceli sme dať najavo, že Shakespeare je moderný aj dnes a môže byť zaujímavý aj pre mladú generáciu,“ dodáva Mankovecký.

Festival LSS sa začína už 27. júla. "Ako prvého budeme 13 večerov hrať Othella, čo pokladám za jeden z najvýznamnejších titulov tohto anglického dramatika. Neskôr to budú Dvaja páni z Verony a aby to bolo pestrejšie, pozvali sme si aj hostí z Prahy s inscenáciou Sen noci svätojánskej. Zároveň pôjdeme v rámci festivalu s predstavením Othello hosťovať do Prahy a Brna. A Dvoch pánov z Verony uvidia diváci aj v Ostrave. Celkovo to bude okolo 30 predstavení, teda asi najviac, čo odohrá akékoľvek slovenské divadlo v rámci pripomenutia si Shakespeara.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Othello #Letné shakespearovské slávnosti #Kultúrne leto #Koncert Shakespeare #Dvaja páni z Verony