V šapitó sa opijete údivom

Pohybom možno rozosmiať aj zarmútiť, vyjadriť záchvev, bolesť či rozpovedať príbeh. Azda najodvážnejšie naložia s pohybom v cirkuse.

23.06.2016 14:00
30 31 cirkulart Foto:
Ružovým zlatým klincom festivalu Cirkulart bude one man show Davida Erikssona.
debata

Najmladšej forme javiskového umenia – novému cirkusu je venovaný už šiesty ročník medzinárodného festivalu Cirkul art. Nový Zéland, Thajsko, Argentína, Francúzsko, Japonsko… Pohyboví umelci, tanečníci, akrobati, gymnasti, žongléri, performeri a klauni zo sedemnástich krajín sveta pozývajú od piatka do nedele do svojho šapitó v bratislavskej Medickej záhrade. Od pondelka do stredy pokračuje festival v Starej tržnici.

Živé pyramídy aj „lietajúci“ chlapec

Cez deň sa na festivale zabávajú najmä deti, dospelí si prídu na svoje po zotmení. Cirkulart otvorí v piatok vystúpenie „čiernych bluesových bratov“, kenských akrobatov a ekvilibristov Black Blues Brothers. Počas balansovania v živých pyramídach stíhajú aj rozosmievať. Africkí „exoti“ sa inšpirovali muzikálom z 80. rokov Blues Brothers a predstavenie obliekli do r&b štýlu. Nefalšovanú exotiku vnesú do šapitó v Medickej záhrade v piatok o 20. h.

Po vlaňajšom úspechu sa sem vráti český objav, súbor Losers Cirque Company s tanečno-pohybovou inscenáciou Walls and handbags. Vytvorili ju v spolupráci s majstrom ázijských umení Petrom Horníčkom, choreografkou Janou Burkiewiczovou, srbskou spisovateľkou Marijou Pavlovičovou a režijným duom SKUTR.

Hviezdou predstavenia postaveného na náročných akrobatických kúskoch je deväťročný gymnasta Kryštof Unger. Ten v sprievode piatich dospelých performerov pozve diváka do detského sveta. Za múrom vo dvore otvára kabelu chlapčenstva a vyťahuje z nej zázraky, bez sentimentu, s humorom. Predstavenie Walls and handbags odohrajú v Medickej záhrade v nedeľu o 20. h.

Ružová bodka

Stredajší večer v Starej tržnici bude patriť Davidovi Erikssonovi. Už predstava potetovaného chlapíka v cyklistických šortkách s plnými ústami pingpongových loptičiek znie poriadne bizarne. „David Eriksson je legenda švédskej novocirkusovej scény, účinkoval v slávnom Cirkuse Cirkör. Je výnimočný tým, že ako jeden z mála na svete ovláda žonglovanie s pingpongovými loptičkami z úst do úst,“ približuje riaditeľ festivalu Pavol Kelley. Okrem toho má Eriksson viacero exkluzívnych čísel, ktoré ovláda jedine on. „Sprevádza ho tvrdá hudba Motorhead, no zároveň je v jeho prejave niečo naivne jemné, ružové.“ Podľa Kelleya je predstavenie David Pink on the inside vyvrcholením festivalu.

Španielskych klaunov La Bella Tour by si v sobotu o 15. h nemali nechať ujsť predovšetkým deti. Bývalí členovia najvýznamnejšieho novocirkusového súboru parížskeho Cirque du Soleil majú doma cirkusového „oscara“, cenu Cirque du Demain. „Na Cirkulart prídu s predstavením, ktoré reflektuje ich doterajšiu tvorbu, do tejto šou sa teda premietla celá ich história. Skladá sa z klaunských etúd, pantomímy aj ľahších akrobacií na kórejskej kladke, ktorá slúži na katapultovanie do vzduchu,“ prezrádza Kelley.

Rodí sa komunita novocirkusantov

„Podarilo sa nám spojiť ľudí, ktorí sa na Slovensku venujú novému cirkusu a vzniklo niečo ako mladá slovenská cirkusová scéna,“ hovorí Pavol Kelley. Umelcom poskytli čo najvhodnejšie technické podmienky, aby pre Cirkulart naskúšali čísla. „Snažíme sa pritiahnuť ľudí, ktorí sa tomuto druhu umenia venujú. V budúcnosti by sme im chceli zohnať lektorov a sprostredkovať účasť na zahraničných workshopoch,“ hovorí o plánoch do budúcnosti riaditeľ festivalu. „Tento žáner je veľmi náročný na pohyb a priestor, v podstate ide o ,divadelný športʻ, jednotlivé výstupy sa doslova drilujú,“ dodáva. Cieľom Cirkulartu je iniciovať vytvorenie vlastného cirkusového predstavenia a vhodných podmienok na rozvoj, keďže u nás zatiaľ nie je možnosť nový cirkus študovať.

Na Slovensku síce nie je cirkusová tradícia taká silná ako napríklad v susednom Česku, záujem o festival je predsa veľký. „Nový cirkus je z roka na rok populárnejší, minulý rok sme mali aj napriek trojdňovému dažďu šapitó stále plné,“ dodáva Kelley. Tento rok je predpoveď počasia priaznivá, organizátori preto očakávajú rekordnú účasť, proti teplu v šapitó sa poistili klimatizáciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cirkul´art