Zomrel Radu Beligan – najstarší aktívny divadelný herec

Jeden z najznámejších a najuznávanejších rumunských hercov Radu Beligan, ktorého kariéra trvala takmer 80 rokov, dnes zomrel. Mal 97 rokov. Príčinou smrti bol infarkt spôsobený starobou, oznámil to podľa agentúry AP riaditeľ nemocnice, kam bol Beligan prevezený. Beligan figuroval v Guinnessovej knihe rekordov ako najstarší aktívny herec na svete.

20.07.2016 20:00
Radu Beligan Foto: ,
Kariéra rumunského herca Radu Beligana trvala takmer 80 rokov.
debata

Zápis do Guinnessovej knihy rekordov v decembri 2013 Beligan oslávil počas divadelného predstavenia hry Le Nombril (Pupok) od francúzskeho autora Jeana Anouilha, kde hral hlavnú úlohu. „Nemám na tom žiadne zásluhy. Som len výsledkom lásky, ktorú mi dlhé roky preukazujete,“ povedal vtedy tlieskajúcemu publiku.

Na javisku vytrval v úlohe starého vedca v rumunskej hre o nesmrteľnosti až do tohto apríla. K odchodu ho prinútili až problémy s hlasom. „Je to veľká rana pre rumunskú kultúru. V rumunskom divadle tým niečo skončilo,“ povedal o úmrtí kolegu mím Dan Puric.

Radu Beligan sa narodil v roku 1918 a po prvý raz vystúpil na divadelných doskách v hre Zločin a trest v roku 1937. Neskôr hral vo viac ako osemdesiatich divadelných hrách a tiež v tridsiatich filmoch.

Často sa objavoval aj v televízii či rozhlase. Rumunských divákov si získal najmä svojím melodickým hlasom, orlími rysmi a prísnym pohľadom. V hre Le Nombril stvárnil hlavnú úlohu starnúceho dramatika Leona Saint-Pea viac ako 330-krát. Jeho poslednou úlohou bol vedec Felix, ktorého otravuje manželka sledujúca nekonečné seriály, a tak ju pošle na trochu dlhú dovolenku.

Beligan bol trikrát ženatý, prežili ho štyri deti. Dcéra Lamia sa stala herečkou a Beligan s ňou občas hrával.

Akokoľvek bolo jeho herecké umenie široko uznávané, kritizovaný bol za pôsobenie v politike: v rokoch 1969 až 1989 bol členom ústredného výboru komunistickej strany a v rokoch 1961 až 1975 podpredsedom parlamentu. Po páde komunizmu už žiadne funkcie nezastával.

Hoci Guinnessova kniha rekordov Beligana uznala za najstaršieho divadelného herca na svete, ruský herec Vladimir Zeldin tento rok vo februári oslávil svoje 101. narodeniny na scéne moskovského armádneho divadla, kde má opäť vystupovať po letných prázdninách.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Rumunsko #Guinnessova kniha rekordov #Radu Beligan