Shakespeare divákov rozosmeje aj rozplače

Príbehu žiarlivého muža, ktorý nedôveruje milujúcej žene, ale bezcharakternému luhárovi uverí aj najočividnejšiu lož, nadšene tlieskalo publikum v londýnskom Whitehall Palace už pri premiére v roku 1604.

27.07.2016 14:00
34 othello OTE 2411 Foto:
Ľuboš Kostelný (Jago) a Jozef Vajda (Othello) v inscenácii Othello, ktorá v stredu otvára Letné shakespearovské slávnosti na Bratislavskom hrade.
debata

Shakespearov Othello, ktorému ako inšpiračný zdroj poslúžila novela dávno zabudnutého talianskeho básnika a spisovateľa Cinthia, dodnes patrí k najpopulárnejším tragédiám veľkého alžbetínca.

Na Bratislavskom hrade ožije v stredu po zotmení príbeh o vášni a manipulácii znova. Otvorí 16. ročník divadelného open air festivalu Letné shakespearovské slávnosti. „Othello je hra o ľudských slabostiach. Priťahuje ma skúmanie a odhaľovanie ich vzniku. Keď sa povie Othello, každý hneď hovorí, že je to hra o žiarlivosti, ale v slávnej tragédii je oveľa viac tém. Napríklad frustrácia. A keďže momentálne žijeme frustrované životy v krásnej dobe, pripadá mi práve táto téma veľmi aktuálna,“ spomenul režisér Michal Vajdička.

V jeho interpretácii však Othello nemá tmavú pokožku. Vždy mu vraj prekážalo, že divadlá, ktoré v súbore nemali Maura, natreli hlavného predstaviteľa hnedou farbou. „Po čase začala po ňom stekať a na javisku zanechával stopy hnedej farby. Všade, dokonca aj na partneroch, ktorí s ním mali dialógy. Tragédia sa tak vždy zmenila na komédiu a dobrodružstvo make-upu,“ vysvetlil renomovaný režisér.

Jeho vojvoda je postarší muž, ktorého mučí predstava staroby a straty potencie. „Obavy starého chlapa, do ktorého sa zamiluje nádherné mladé dievča, sú vo výsledku rovnaké ako obavy černocha, do ktorého sa zaľúbi krásna beloška. Príbeh tak síce prišiel o tému rasizmu, ale nahradila ju rovnako silná téma generačného rozdielu,“ dodal Michal Vajdička. Postavu Othella zveril Jozefovi Vajdovi, do úlohy Desdemony obsadil z filmu Rafťáci známu Veroniku Khek Kubařovú z Dejvického divadla v Prahe, v ktorom pôsobí ako umelecký šéf. Závistlivého našepkávača a šíriteľa zla hrá Ľuboš Kostelný.

V auguste vystriedajú slávnu tragédiu nemenej obľúbené Shakespearove veselohry. Z Prahy na nádvorie Bratislavského hradu dorazí svadobná crazy komédia o večnom blúdení v lese vzťahov Sen noci svätojánskej. Hru o žiarlivosti, vášni a čarovnom kvete, ktorý mámi zmysly a klame zrak, režijne naštudoval populárny tandem SKUTR, teda Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka. Rozprávkovo magický mix, ktorý rozostruje hranice medzi fantáziou, snom a realitou, a pritom odzrkadľuje premeny vzťahu od zamilovanosti až po manželskú krízu, osviežili pohybom a muzikou. V hlavných úlohách sa predstavia David Prachař, Vanda Hybnerová a Csongor Kassai.

Komédia Dvaja páni z Verony nehosťuje na divadelných javiskách často. Príbeh dvoch priateľov, ktorí sa zaľúbia do jednej ženy, sa zvyčajne inscenuje s dôrazom na situačnú komiku. Režisér Peter Mankovecký (hru naštudoval necelý rok pred dobrovoľným odchodom zo sveta) sa inšpiroval comediou del arte a umením cirkusu. Na prvý pohľad banálnu zápletku, ktorá má preveriť silu priateľstva, spestril spevom, tancom, akrobaciou, módnym stand-upom aj živým orchestrom. Výsledkom je zábavné predstavenie, v ktorom si divák vychutnáva dámsku kapelu aj eskapády ľstivých sluhov a ich zamilovaných pánov. Mankoveckého Dvaja páni z Verony sú v programe Letných shakespearovských slávností naposledy.

„Komédia ako žáner býva často odsudzovaná a zatracovaná. Zo strany divadelných teoretikov aj zo strany tvorcov a divadelníkov. Samozrejme, neprávom. Vyvolať u diváka smiech či úsmev je obyčajne tou najťažšou úlohou,“ dodala producentka jediného divadelného open air festivalu Janka Zednikovičová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #2016 #Othello #Letné shakespearovské slávnosti