Jánošík po novom ožije ako cirkusant

Keď sa povie Jánošík, každému sa asi najskôr vybaví tvár nezabudnuteľného Paľa Bielika, Františka Kuchtu či tancujúceho Michala Dočolomanského. Príbeh najznámejšieho slovenského zbojníka sa stal predlohou pre množstvo filmových, divadelných aj výtvarných spracovaní.

13.10.2016 14:00
Jánošík Monika Mikovcová Foto:
Monika Mikovcová v predstavení predvedie vzdušnú akrobaciu.
debata (1)

Tentoraz si rodák z Terchovej bude môcť svoje akrobatické schopnosti (nielen skákanie cez vatru) otestovať v pripravovanom cirkusovom predstavení s jednoduchým názvom – Jánošík. O krk mu pôjde nielen pri úteku pred pandúrmi, ale aj pri riskantných kúskoch na zemi aj vo vzduchu. Tvorcovia predstavenia hovoria o slovenskej verzii slávneho Cirque du Soleil.

S nápadom priniesť prvú slovenskú inscenáciu inšpirovanú novým cirkusom, divadlom a folklórom prišiel riaditeľ festivalu Cirkul'art, producent Pavol Kelley. „Bude to hlavne vtipný príbeh, príliš nezaťažený históriou. Chceme to skôr poňať ako tému, ktorá bude blízka aj mladej generácii,“ priblížil Kelley. Podľa neho unikátnosť predstavenia spočíva aj v tom, že je neverbálne, a tak môže osloviť širšie, nielen slovenské publikum.

Hodí sa téma heroizmu a cirkusové spracovanie vôbec k sebe? Dokáže si Jánošík zachovať svoju tvár? "Teraz sme len na začiatku celého procesu. Čo sa týka Jánošíka, nechcem ho ako hrdinu degradovať, na druhej strane ani glorifikovať. Nakoniec, nikto z nás nevie, ako to pred 300 rokmi skutočne bolo,“ myslí si autor myšlienky. „S tímom sme boli priamo v Terchovej, navštívili sme rôzne múzeá, mali sme odborné výklady. Zistili sme napríklad, že podľa historických prameňov Jánošík zbojníčil len štyri mesiace.“ Podľa Kelleyho nebolo zámerom robiť dokument, ale dynamické predstavenie, kde si svoje miesto okrem samotného príbehu a cirkusových disciplín nájde aj živá hudba, spev, folklórny tanec či pantomíma. Takáto podoba Jánošíka má v konečnom dôsledku dosiahnuť to, o čo sa vlastne celý projekt usiluje – prepojiť moderné a tradičné umenie a kultúru. „My sa len snažíme ten folklór postaviť trošku na hlavu,“ dodáva producent s úsmevom.

Na cirkuse Jánošík sa podieľajú účinkujúci pôsobiaci od Berlína až po Košice. V živej kapele vystúpi aj speváčka a tanečníčka folklórneho súboru Lúčnica (zároveň aj vicemiss Slovensko 2007) Barbora Palovičová. Svoj talent predvedie aj Jan Weber, sedemnásobný majster sveta v žonglovaní nohou. Aby si akrobati pri rôznych kúskoch zachovali pohyblivosť, tradičné ľanové kroje nahradia kostýmy s ľudovými motívmi od slovenskej návrhárky Dany Kleinert.

Režisér Adrián Schvarzstein spolu s Barborou... Foto: Cirkus Jánošík
Barbora Palovicova Adrian Schvarzstein Režisér Adrián Schvarzstein spolu s Barborou Palovičovou, tanečníčkou z Lúčnice a vicemiss Slovensko 2007.

Režisérom Jánošíka sa stal Adrian Schvarzstein, autor, ktorý v roku 2009 získal v Španielsku titul najlepší režisér roka. „Celý tvorivý tím je slovenský, ale nechceli sme, aby z tejto inscenácie bolo klišé. Rozhodli sme sa teda pre zahraničného režiséra,“ dodáva Kelley na adresu Schvarzsteina, ktorý má s fúziou žánrov viaceré skúsenosti. Nový cirkus už v minulosti prepojil napríklad s operou či baletom.

Ako vníma zahraničný autor legendu o slovenskom zbojníkovi? „Myslím, že vhodnejšia otázka je skôr to, čo Jánošík znamená pre všetkých, nie len to, ako ho vidím ja,“ tvrdí Schvarzstein. "Je to v podstate sen nás všetkých, každý chce byť slobodný a nezávislý. To je základ celej legendy. Či to tak skutočne bolo, alebo nie, na tom nezáleží. Je to niekto, kto reprezentuje ideu skutočného hrdinu. Hrdina, ktorý bojuje za to, čomu skutočne verí, slobodu tejto krajiny,“ dodáva.

Podľa neho je na príbehu neuveriteľná práve jeho univerzálnosť: „Nemusíme ísť ani tak ďaleko, aby sme natrafili na podobný príbeh o Robinovi Hoodovi. Máme množstvo hrdinov alebo antihrdinov. Napríklad Cervantesov Don Quijote, ale aj množstvo nebezpečných hrdinov, Tito v Juhoslávii, predstavitelia komunizmu v Československu. Je neuveriteľné, ako vaša krajina získala nenásilným spôsobom nezávislosť. Jánošík bol takisto symbolom oslobodzovania. Síce je trošku bláznivé, ak pritom riskoval svoj vlastný život. No všetci by sme však mali byť trochu blázniví. V tom sa skrýva tajomstvo múdrosti.“

Režisér sa vraj často stretáva s tým, že cirkus je označovaný ako „malé umenie“. Podľa neho však vytvoriť dobrú šou stojí množstvo úsilia: „Je to, ako keď vidíte klauna s červeným nosom. Sám osebe nie je vtipný, musí sa zdokonaľovať, cvičiť.“

Tvorcovia projektu Jánošík tieto dni absolvovali pracovné sústredenie, kde okrem tréningu akrobatických čísel určovali aj jednotlivé charaktery a finalizovali scenár predstavenia. Aj keď je oficiálna slovenská premiéra naplánovaná až na máj budúceho roka, už teraz majú pozvánky na viaceré medzinárodné festivaly.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jánošík #cirkus #akrobacia #Pavol Kelley #Adrián Schvarzstein #nový cirkus