Príbeh prefíkaného Truffaldina optikou dneška

Beatrice, ktorá prezlečená za muža hľadá svojho milenca, si najme po príchode do Benátok sluhu. Netuší, že malý šikovný vidiečan už slúži jej vyvolenému.

16.10.2016 12:00
40-sluha dvoch panov 2x Foto:
Zľava: Michal Jánoš (Florindo), Peter Trník (Truffaldino) a Martin Križan (Nosič) v inscenácii Sluha dvoch pánov.
debata

Trúfa si totiž plniť rozkazy oboch pánov. Možno z vypočítavosti, možno poháňaný večným hladom z túžby po lepšej výslužke, možno z lásky… Napokon, volá sa Truffaldino. Goldoniho situačná komédia Sluha dvoch pánov, ktorá od polovice 18. storočia rozosmieva publikum na celom svete, sa po vyše päťdesiatich rokoch vracia na javisko trnavského Divadla Jána Palárika. Najhranejšia a divácky najúspešnejšia komédia talianskeho majstra veselohry má v sobotu premiéru.

Každú situáciu a každý problém rieši trúfalý sluha originálnymi nápadmi, ale hlavne humorom. Kde sa objaví, neostane kameň na kameni. V jeho prítomnosti totiž všetko mení kurz – situácie aj vzťahy medzi postavami príbehu. Ako a či vôbec dokáže dodržať všetko, čo svojim dvom pánom nasľubuje, prezrádza hra plná nedorozumení, omylov, situačných kotrmelcov a gejzírov vtipu. Aj keď v nej ide predovšetkým o vážne veci lásky.

„Divákov čaká predovšetkým dobrá zábava v podobe bláznivého príbehu prešibaného sluhu Truffaldina a jeho dvoch pánov. Vynikajúco vymyslenú zápletku sprevádza množstvo omylov, nedorozumení, maskovaní a preoblečení, z ktorých pramení séria gagov a vtipných situácií. Skrášlením príbehu je romantická láska troch párov, ktorá sa po ťažkých skúškach dočká svojho naplnenia,“ sľubujú tvorcovia na čele s režisérom Jurajom Bielikom. Postaral sa aj o hudbu, na javisku totiž nechýba komorný orchester.

Hlavnú úlohu trúfalého a neúnavného sluhu zveril Petrovi Trníkovi. Scénu navrhol Ján Zavarský, kostýmy Katarína Žgančíková. „Príbeh šikovného Truffaldina, ktorý slúži dvom pánom, aby nielen zbohatol, ale zároveň našiel svoju lásku, je aj príbehom tejto doby. Láskavosť Goldoniho humoru obrusuje hrany sociálnych rozdielov postáv, preto sa na jeho Sluhu dvoch pánov môžeme pozrieť aj optikou dneška,“ dodávajú tvorcovia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sluha dvoch pánov #Divadlo Jána Palárika