Recenzia: Zo života ľudstva je polovičný zážitok

Keď všetci herci stojaci v prednej časti javiska odspievajú efektnú a strhujúcu skladbu s výrazným motívom Under pressure, väčšina publika si myslí, že ide o koniec inscenácie.

07.11.2016 16:00
31 zozivotaludstva 3x Foto:
Monika Potokárová (Monika) a Richard Autner (Andrej) v inscenácii Zo života ľudstva.
debata (1)

Zaznie aj potlesk, no nikto z tvorcov sa neprichádza pokloniť. Zmätení diváci teda počas prestávky premýšľajú, aké témy ešte hutná inscenácia Zo života ľudstva môže ponúknuť v druhej časti.

Viac román ako moderná hra

Hru Zo života ľudstva uvádza SND ako súčasť projektu, v ktorom zahraniční režiséri inscenujú pôvodné slovenské texty. V tandeme sa tak ocitli slovenský dramatik Pavol Weiss a bosniansky režisér Dino Mustafić. Žiaľ, treba priznať, že slovenský text ťahá výrazne za kratší koniec.

Dramatik mal toho na srdci skutočne veľa: nástup extrémizmu, politickú destabilizáciu, roztváranie sociálnych nožníc, alkoholizmus, násilie páchané na ženách aj rodinné tragédie. V príbehu troch mladých ľudí, ktorí zmätene hľadajú svoju cestu životom, sa toho udeje požehnane. Z mladého sociálne cítiaceho intelektuála Andreja (Richard Autner) sa poľahky stane cynik, ktorý so zlatými hodinkami na ruke kradne byty senilným babičkám. Podlomené ego jednoduchšieho mladíka Doda (Matej Marušin) získava na hodnote vtedy, keď pochoduje s fašistami a zo zamilovanej Moniky (Moniky Potokárovej) sa stáva prostitútka.

Pravdaže nič nie je nepravdepodobné, no text viac pripomína predlohu k románu ako moderný divadelný text. Aj napriek tomu, že hra prešla viacerými úpravami, nepodarilo sa ho zbaviť tézovitosti ani dodať mu potrebnú hĺbku.

Výborná atmosféra a herectvo

Našťastie režijný prístup Dina Mustafića z hry vyťažil maximum. Dôležitá je tu najmä jeho schopnosť vytvoriť znepokojivú atmosféru. Protitankové zátarasy umiestnené v strohom tmavom priestore sú jedinou, no mnohonásobne využívanou kulisou. Pouličné boje, znásilnenie, ale aj ľúbostné scény sú zobrazované pomocou choreografií. Herci priznane vytvárajú zvuky a ruchy inscenácie, na scéne je prítomná aj hráčka na elektrickom violončele, ktorá inscenáciu vo významnej miere dotvára.

Mustafić takto vytvára antiiluzívne, no pôsobivé mizanscény, v ktorých neraz preháňa a priznáva divadelné prostredie. Dôležitá je aj jeho schopnosť pracovať s hercom. Najvýraznejšie sa to odzrkadľuje vo výkone novej členky súboru Moniky Potokárovej. Zložitú postavu stvárňuje bez hereckého pátosu a akéhokoľvek klišé. Navyše po minuloročnom Rivers of Babylon je Zo života ľudstva už druhá inscenácia, ktorú výrazne ovplyvňuje svojím spevom.

Výborným hereckým partnerom je pre Potokárovú Richard Autner ako Andrej. Žiaľ, výkon Mateja Marušina ako Doda zaniká. V inscenácii okrem trojice mladých hercov účinkujú aj Jana Oľhová, Richard Stanke, Ľubomír Paulovič či Diana Mórová.

Prvá inscenácia SND v novej sezóne zanecháva v divákoch zmiešané pocity. Pôsobivá atmosféra, premyslená réžia a výborné herecké výkony sú neprehliadnuteľné. Ku skutočne silnému zážitku však chýba kvalitnejší text.

Hodnotenie Pravdy:

  • 3 hviezdičky z 5
  • Pavol Weiss: Zo života ľudstva / réžia: Dino Mustafić / dramaturgia: Peter Kováč / scéna: Dragutin Broz / kostýmy: Marija Havran / hudba: Assen Avramov / choreografia: Stanislava Vlčeková / účinkujú: Richard Autner, Monika Potokárová, Richard Stanke, Diana Mórová, Jana Oľhová, Matej Marušin, Branislav Bystriansky, Ľubomír Paulovič / premiéra: 5. a 6. 11. 2016 v Štúdiu SND

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Diana Mórová #Zo života ľudstva #Richard Autner