Zomrel herec Ľubo Gregor

Vo veku 73 rokov zomrel herec Ľubo Gregor. Diváci ho mohli naposledy na televíznej obrazovke vidieť vo filme Eva Nová a v seriáli Kukučka.

17.11.2016 12:49
Ľubo Gregor Foto: ,
Ľubo Gregor na archívnej snímke.
debata (57)

Zakladateľ divadla Korzo '90, dnes známe ako Divadlo Astorka, naposledy vydýchol vo štvrtok ráno v nemocnici, informuje týždenník Život.

V septembri ho hospitalizovali po masívnom infarkte a pridruženej vážnej cievnej mozgovej príhode v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Zdravotný stav komplikoval zápal pľúc a opuch mozgu.

Ľubo Gregor po štúdiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave pôsobil v 60. rokoch minulého storočia na divadelných doskách v Žiline a Nitre. V rokoch 1968 až 1971 hral v bratislavskom divadle na Korze, po ktorom mal do roku 1972 zákaz umeleckej činnosti. Od roku 1972 pôsobil sedemnásť rokov na Poetickej scéne v Bratislave a od roku 1990 bol členom Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave.

Archívny záber - Na javisku sa Zita Furková... Foto: Ľuboš Pilc
Zita Furková Vlado Černý Ľubo Gregor Archívny záber - Na javisku sa Zita Furková opäť stretla s Vladom Černým a Ľubom Gregorom.

V tom istom roku založil spolu so svojou kolegyňou Zitou Furkovou divadlo Korzo'90, ktoré je dnes známe ako Astorka Korzo'90 a o päť rokov neskôr stál pri zrode televízie Markíza.

O svojom kolegovi, s ktorým zakladala divadlo Korzo'90, Zita Furková v rozhovore pre Pravdu v lete 2016 povedala: „Rokmi sa Ľubo vôbec nezmenili. Je vždy pozorný ako bol, váži si a miluje svoju profesiu. Sme takí istí, až na tie vrásky zo života. Je fantastické, že sme mali spoločný humor, spoločný pohľad na svet. A hľadanie pravdy.“

Leviva a Jona (Ľubo Gregor) v inscenácii Život... Foto: Divadlo Astorka
Zita Furková Ľubo Gregor Leviva a Jona (Ľubo Gregor) v inscenácii Život je taký.

Svoj talent Gregor uplatnil v mnohých televíznych filmoch, seriáloch, inscenáciách a celovečerných snímkach ako sú napríklad Sebechlebskí hudci (1975), Cnostný Metod (1979), O sláve a tráve (1984), Lev Tolstoy (1984), Akcia Edelstein (1986), Šípová Ruženka (1990) či Rivers of Babylon (1998). Vlani ho diváci a diváčky tiež mohli vidieť vo filme Eva Nová či seriáli Kukučka.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Markíza #Divadlo Astorka #Ľubo Gregor