Štefan Kvietik, Zdena Studenková aj Božidara Turzonovová spomínajú na Zdenu Gruberovú

Na svoju bývalú kolegyňu a priateľku spomínajú aj osobnosti ako Štefan Kvietik, Martin Huba či Zdena Studenková.

19.01.2017 18:34
Zdena Gruberová Foto:
Zdena Gruberová v inscenácii Margaret zo zámku.
debata

Ľubomír Vajdička

Foto: SND
Ľubomír Vajdička

Dnes už nie je moderné, aby herečky a herci odchádzali od nás tak, ako odišiel pred stáročiami Molière – rovno z javiska. A tak sa často stáva, že musíme vysvetľovať adeptom herectva alebo mladým profesionálom, kto to vlastne odišiel. Sám si uvedomujem, ako málo príležitostí na spoluprácu s pani Zdenou Gruberovou som využil ja za tie roky, čo sme boli spolu v angažmán v divadle, ale uspokojuje ma, že to vždy bola práca, ktorá ma nielen profesijne, ale predovšetkým ľudsky obohatila. Pani Gruberová bola z tých, po ktorých mi zostalo niečo, čo má u mňa, vo vnútri, trvalú hodnotu. Mal by som vysvetliť prečo a vyhnúť sa pritom obligátnym rečiam, a to je ťažké. Možno postačí, ak poviem, že zosobňovala, a som presvedčený, že nielen pre mňa, vznešenosť divadla.

Štefan Kvietik

Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Štefan Kvietik
Človeku je vždy smutno a ťažko, keď začne spomínať pri takýchto smutných príležitostiach, ako je odchod človeka z tohto sveta. Podľa mojej skromnej mienky odišla jedna z veľkých slovenských herečiek, s ktorou som aj ja mal to šťastie chodiť po doskách Národného divadla, ale aj stáť pred televíznou kamerou. Spomínam na Zdenku ako na perfektnú partnerku, ktorá bola vždy dokonale pripravená a ktorá cez svoj veľký talent ponúkala partnerské vzťahy v plnej miere a v plnom nasadení a odovzdaní. Myslím si, že aj to svedčí o jej hereckej pôsobnosti v divadelníctve na Slovensku. Môžem len s úctou spomínať a ďakovať za to, že aj ja som mal tú česť niekedy stáť po jej boku.

Martin Huba

Martin Huba

Bola to slnečná kolegyňa, jednoducho slniečko. Moje spomienky na ňu sú spojené s dobrotou v srdci, s aurou, ktorú okolo seba vyžarovala. V palete výnimočných slovenských umelcov bude určite chýbať. Samozrejme, bola to aj prekrásna žena a herečka, mala veľký fanklub ľudí, ktorí ju obdivovali. A pri vedomí tohto všetkého pripomeniem to, že sa musela vyrovnať s údelom matky, ktorá prišla o syna, a to vo mne zanechá asi najsilnejšiu spomienku. Tie roky bolesti, ktoré prežila… Nikoho okolo seba tým neunavovala, nepotrebovala svoju bolesť príliš zverejňovať. Vždy som ju obdivoval, aj ako herečku, aj ako matku, ktorá prišla o dieťa.

Božidara Turzonovová

Foto: Robert Hüttner, Pravda
Božidara Turzonovová
Boli sme kamarátky. A veľa sme spolu pracovali. Obdivovala som ju dokonca ešte v puberte, keď som bola gymnazistka. Vždy ma dojímala. Bola nádherná Júlia, páčil sa mi jej hlas, jej slovenčina… Bola vždy veľmi precízna, a najmä to bola skvelá priateľka. Pamätám si, že sme sa spolu veľa nasmiali. Keď spolu študujete hru, trávite spolu dopoludnia a potom večery na predstaveniach, tak vás to zblíži. V tých časoch to bol jednoducho silný herecký ansámbel. Ona mi chýbala, už keď odišla z divadla. Niekoľkokrát som jej to povedala: Chýbaš mi, chýbaš mi… Ale myslím si, že Zdenka je teraz slobodná a je so svojím milovaným synom.

Zdena Studenková

Zdena Studenková. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Zdena Studenková Zdena Studenková.

Vždy, keď sme hrávali v spoločných predstaveniach, ako napríklad Osbornov Komik či Výnosné miesto od Ostrovského, dívala som sa na ňu a vravela si: Aj ja chcem byť raz takáto veľká herečka ako Zdena Gruberová. So Zdenkou sme boli dlho v kontakte aj po tom, čo odišla z divadla. Pre mňa to bola herečka, ktorá bola schopná zahrať naozaj celú škálu postáv, od komédie až po tragédiu, a všetky roly vždy bravúrne.

Zdena Gruberová a Leopold Haverl v hre Tragédia...
Zdena Gruberová v hre Sen noci svätojánskej.
+12Zdena Gruberová a Ctibor Filčík v hre Rómeo a...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Božidara Turzonovová #Zdena Studenková #Martin Huba #Činohra SND #Štefan Kvietik #Ľubomír Vajdička #Zdena Grúberová