Hru Natálka si po študentoch môže pozrieť aj verejnosť

Nielen stredoškoláci, ale každý si bude môcť pozrieť dokumentárnu divadelnú inscenáciu o Natálke, ktorá po útoku neonacistov takmer zomrela. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v spolupráci so Slovenským národným divadlom (SND) a občianskym združením Living Memory uvedú predstavenie pre verejnosť 27. februára v novej budove SND v Bratislave.

21.02.2017 16:00
Natálka Foto: ,
Hra Natálka približuje skutočné udalosti, ktoré sa stali v roku 2009 vo Vítkove na Morave. Na dom rodiny Sivákovej vtedy zaútočila štvorica neonacistov.
debata

Predstavenie odohrajú herci národného divadla v pondelok o 19:30 v Modrom salóne Činohry SND, informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman. „Keďže cieľom projektu Natálka je nielen si predstavenie pozrieť, zamyslieť sa nad podstatou, ale najmä otvorene diskutovať, tak aj po predstavení pre verejnosť nebude chýbať diskusia s divákmi, ktorí môžu debatovať s tvorcami a aj s historikmi z občianskeho združenia Living Memory,“ avizuje Bratislavský kraj.

Pred vyše týždňom, 10. februára, sľúbili na tlačovej konferencii riaditeľ Činohry SND Roman Polák a predseda BSK Pavol Frešo, že pripravia verejné predstavenie hry Natálka o útoku neonacistov na rómsku rodinu prístupné každému záujemcovi. „Urobíme všetko pre to, aby sme predstavenie odohrali aj na inej scéne, ale tentokrát nielen pre študentov, ale pre všetkých, ktorým záleží na našej spoločnosti, pre všetkých tých, ktorí majú záujem, aby sa tu nezakorenil extrémizmus,“ po­vedal 10. februára na tlačovej besede Frešo. Reagoval tým na podnet, ktorý podal na Generálnu prokuratúru (GP) SR 7. februára Igor Cagáň. K spomínanému podnetu sa pripojil vtedajší kandidát strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko na post ombudsmana Anton Čulen a podanie zverejnil na webstránke občianskeho združenia Aliancia za nedeľu.

Pohľad na predstavenie o extrémizme Natálka z... Foto: SITA, Marko Erd
Natálka Pohľad na predstavenie o extrémizme Natálka z dielne SND.

Frešo avizoval, že na verejné predstavenie pozve aj autorov podania na GP, a tak ako na školách bude po jeho skončení diskusia. Frešo naďalej trvá na tom, že tí, ktorí sa chcú k hre vyjadrovať, by si ju mali najskôr pozrieť. „Je to dôležitý krok k tomu, aby sme mohli riadne diskutovať. Chcem zdôrazniť, že hra je o popálenom rómskom dievčatku, o obrovskom strachu jej matky a o mysli extrémistov ako takých,“ cituje Freša dnes zverejnená tlačová správa o termíne verejného uvedenia hry. Za hru sa na 17. februára postavili aj poslanci kraja a takmer jednohlasne prijali uznesenie k projektu na podporu kritického myslenia a proti šíreniu extrémizmu medzi mladými. 

Cagáň žiadal, aby GP vyšetrila, či pri predstavení nedochádza k trestnému činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia, aby sa až do prešetrenia uvádzanie inscenácie pozastavilo a venovala sa mu aj školská inšpekcia. Konkrétne mu prekáža, že počas dokumentárnej inscenácie „postava maskovaného muža napíše na tabuľu výroky ‚Na stráž!‘ a ‚Do plynu!‘ a k výrokom dokreslí hákový kríž a v niektorom ďalšom výstupe je hákový kríž prekrytý soškou Panny Márie“. 

Inscenácia Natálka nie je útokom na kresťanské myslenie, upozornil riaditeľ Činohry SND Roman Polák. Hra je určená študentom stredných škôl a je súčasťou projektu SND Divadlo proti extrémizmu, ktorý vznikol v Činohre SND v spolupráci s BSK a s Living Memory ako reakcia na povolebné obdobie, keď sa do parlamentu dostali ľudia s extrémistickým myslením.

„Zmyslom projektu je vytvoriť priestor na uvažovanie o tolerancii a láske k blížnemu. Ak niekto podal podnet na GP SR, tak sa snaží toto predstavenie zdiskreditovať a zastaviť,“ povedal Polák na tlačovej besede 10. februára. Hru by podľa neho mali posudzovať ľudia, čo ju videli. Pripomenul tiež, že diváci v inscenácii vidia pobožnú a veriacu matku dieťaťa, ktorá sa modlitbou Zdravas Maria utieka pod ochranu Matky Božej, keď rodinu ohrozuje dvojica neonacistov. Túto rodinu zachránila viera a láska a to je podľa SND posolstvom inscenácie.

Hra približuje skutočné udalosti, ktoré sa stali v roku 2009 vo Vítkove na Morave. Štvorica neonacistov hodila do domu rodiny Sivákovej zápalné fľaše. Veľké poranenie utrpela najmä malá Natálka, ktorá mala iba dva roky a popáleniny na 80 percent tela. Spracovaním udalostí vznikla rekonštrukcia súdneho procesu s neonacistami, aj s matkou malej Natálky. Predstavením tvorcovia upozorňujú na znaky a prejavy extrémizmu i hraničné konanie. 

Prvé uvedenie hry Natálka na strednej škole zorganizoval BSK 6. februára na Gymnáziu v Pezinku. Po každom uvedení tohto putovného predstavenia pre stredoškolákov nasleduje diskusia s odborníkmi. Poslaním diskusií podľa Ľubomíra Morbachera z OZ Living Memory je, „že by sa ľudia mali k sebe chovať slušne, nemali by sa rozdeľovať podľa národnosti, rasy a nemalo by nikdy dochádzať k takýmto činom a my musíme tomu zabrániť“. BSK avizuje ďalšie uvedenia hry na ďalších stredných školách v Bratislave. Školy, ktoré majú záujem o predstavenie, môžu svoj záujem hlásiť na adresu protiextremizmu@snd.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #extrémizmus #Pavol Frešo #Roman Polák #Činohra SND #Natálka