SĽUK sa vrátil k stvoreniu sveta

Po odvážnom námete siahli tvorcovia v novom projekte SĽUK-u, ktorý mal premiéru vo februári. Nazvali ho Genezis a pridali podtitul: Príbeh o stvorení sveta a prvých ľuďoch. Najbližšie predstavenie čaká divákov 25. marca o 19. hodine v Divadle SĽUK v Rusovciach.

24.03.2017 07:00
Genezis SĽUK Foto:
Dramaturgia SĽUK-u uvedením diela Genezis naznačila presahy ľudového tanca a ľudovej hudby smerom k súčasnosti a k novým médiám.
debata

Možno niekoho prekvapí inšpirácia priam až biblická, ale tradícia ľudového tanca – a vôbec umenia – je taká stará ako ľudstvo samo. Je teda len prirodzené, že aj korene SĽUK-u siahajú až tam a že si to sľukári chceli overiť, chceli si vyskúšať, ako im to pôjde a aké motívy im tento umelecký zámer prinesie.

Sami o tom hovoria: „Poslaním SĽUK-u je vytvárať umelecké, výchovné a vzdelávacie programy, ktoré rôznymi úrovňami štylizácie, spôsobmi interpretácie a umeleckého spracovania nadväzujú na folklórne prejavy tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku. To je hlavný inšpiračný zdroj. Platí to aj o tomto predstavení, hoci jeho obsah je špecifickejší. Kniha Genezis predstavuje jeden z najvýznamnejších textov židovského Tanachu a kresťanského Starého zákona. Okrem religióznych kontextov sa stali postavy a príbehy z tohto fragmentu Biblie dôležitým inšpiračným zdrojom pre umeleckú tvorbu. Pri príprave tejto inscenácie sme sa zamerali najmä na dve kľúčové témy z knihy Genezis. Prvou je samotný akt tvorby, pri ktorom metaforicky vnímame paralely medzi stvorením sveta a tvorbou umeleckého diela. Druhou témou je aktuálnosť mravného posolstva pre súčasnú dobu.“

SĽUK týmto novým projektom prináša na scénu hudobno-tanečné predstavenie obohatené o videoprojekciu. Je to odľahčený pohľad na morálny imperatív knihy Genezis, ale veľmi pôsobivý. V hudobnom spracovaní, choreografiách, v textoch, v projekcii, scéne i v kostýmoch sa tvorcovia síce zamerali na súčasné inscenačné postupy, ale výrazné je spojenie s tradičnou ľudovou kultúrou. V tomto smere je predstavenie príjemne „starodávne“ a umožnilo nové vizuálne aj pocitové spracovanie. Dramaturgia SĽUK-u uvedením diela Genezis naznačila ďalšie štylistické možnosti a presahy ľudového tanca a ľudovej hudby smerom k súčasnosti a k novým médiám. Námet a scenár Juraj Hamar, réžia Juraj Nvota, hudba Stano Palúch, choreografia Laco Cmorej, scéna Marek Hollý, kostýmy Katarína Holková, projekcia a grafický dizajn Ján Šicko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #tanec #Juraj Nvota #Rusovce #SĽUK #Genezis #Juraj Hamar