Túžba po nepriateľovi? Niekedy to jediné, čo ľudí spája

„Svedectvo o strachu zo straty. Akejkoľvek a čohokoľvek.“ Tak charakterizuje svoju hru Túžba po nepriateľovi rakúsky dramatik Bernhard Studlar. Výrazný autor strednej generácie ju napísal na objednávku Činohry Slovenského národného divadla, v ktorom má v sobotu (25. 3.) a nedeľu (26. 3.) premiéru.

25.03.2017 12:00
Túžba po nepriateľovi Robert Roth Foto:
Herec Robert Roth v hre Túžba po nepriateľovi.
debata

„Hlavnou líniou hry je civilizačné ohrozenie, ktorému v súčasnosti čelí najmä západná Európa. Nechceli sme prvoplánovo politickú tému, ale príbehy, ktorými žijú ľudia okolo nás. Rodiny, známi či priatelia dnes. Vychádzal z formálnej štruktúry Schnitzlerovho Kolotoča. Ale na rozdiel od svojho predchodcu spred viac ako sto rokov, ktorého postavy spája láska a harmónia, Studlarových hrdinov spája ich podráždenosť, nespokojnosť s vlastným životom a nenávisť,“ hovorí dramaturg Daniel Majling.

Učiteľka v materskej škole, matka, otec, úžerník, herečka, lekárka, nevyliečiteľne chorý pacient, barman, ale aj anjel a smrť. Postavy prichádzajú a odchádzajú, ich súkromné príbehy na seba voľne nadväzujú. V centre rozprávania je ľudská potreba mať nepriateľa. Často je totiž práve spoločný nepriateľ jediným tmelom, ktorý drží pokope celú komunitu. Ich mikropríbehy sa odohrávajú na pozadí kriku, občasných výbuchov a kvíliacich sirén.

„Svet sa asi zbláznil – to je headline, vyskytujúci sa takmer v každej situácii hry. Postavy sa ním tak trocha zbavujú zodpovednosti za svoje činy. Možno to vyznieva tak, že vidím len nedokonalé a zbabelé konanie postáv, ale je to naopak. Aj vďaka nim si uvedomujem, aké ťažké je v hraničných situáciách zostať človekom,“ uvádza mladý hosťujúci režisér Ján Luterán.

„Pocit strachu nemožno zmyť. Aj keby si ho silno drhol. Stále sa šíri. Rozptýlený pocit, ktorý odrazu nadobúda podobu, deformovanú do vrieskajúceho ksichtu populistickej politiky,“ dodáva rakúsky dramatik Bernhard Studlar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Činohra SND #Robo Roth #Daniel Majling #Túžba po nepriateľovi