Divadelnú Cenu Thálie má herec Milan Kňažko

Herec Milan Kňažko si prevzal v sobotu večer v Zlatej kapličke Národného divadla v Prahe prestížnu výročnú Cenu Thálie v kategórii činohra.

27.03.2017 12:00
Milan Kňažko Foto: ,
Herec Milan Kňažko.
debata (2)

Odborná porota ocenila jeho „mimoriadny herecký koncert“ v monodráme Shylock Divadla Na Jezerce. Pôvodnú hru kanadského dramatika Marka Leiren-Younga režíroval Radek Balaš.

„Milan Kňažko v roli herca Jona (ktorý hrá Shakespearovho Shylocka z Kupca benátskeho) bojuje za svoju hereckú rolu s prílišnou politickou korektnosťou. Provokuje, obhajuje, vstupuje do ,dialógu‘ s publikom, ktoré mu je de facto jediným partnerom. Aj keď málokedy zvýši hlas, jeho komorné herectvo je nesmierne sugestívne. Jeho premeny z „civilného“ Jona na Shylocka sú nenápadné, ale o to viac atakujú. Maximálny účinok dosahuje s minimom prostriedkov a divákom, okrem dialógu s nimi, servíruje aj brilantný herecký koncert,“ odôvodnila ocenenie štrnásťčlenná porota, ktorej predsedala Jana Peterová.

„Ďakujem za dôveru Honzovi Hrušinskému, Divadlu Na Jezerce, za to, že našiel odvahu niesť toto riziko, prísť s hrou, ktorá poukazuje na komplikované problémy v našom živote a nie vždy dáva na ne uspokojivé odpovede. Hovorí sa o politickej korektnosti, ale často je to myslené ironicky, pretože politická korektnosť vlastne vzniká z politického alibizmu jednotlivcov, ktorí sa boja riskovať svoje dobré meno. Už pred desiatimi rokmi som bol nominovaný za Picassa, takže môžem povedať, že som pravidelne nominovaný každých desať rokov, timing je dokonalý, môžem sa tešiť na rok 2027,“ povedal Milan Kňažko, ktorý bol v roku 2006 nominovaný za účinkovanie v inscenácii Picasso Divadla Ungelt.

Za ženský činoherný herecký výkon ocenili Hanu Briešťanskú, ktorá v hre Petrolejové lampy v Národnom divadle v Brne stvárnila Štěpku. V tejto kategórii bola nominovaná aj Iva Janžurová za titulnú postavu v predstavení Božská Sarah.

Rocker Josef Vojtek bodoval v dvojúlohe Mefista a Fausta v muzikáli Mefisto v pražskej Hybernii a Alena Vránová dostala prestížnu Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v činohre. Predstaviteľka Pyšnej princeznej tento rok oslávi 85. narodeniny a stvárnila desiatky úloh na doskách Mestských divadiel pražských, na scéne pražského Divadla Ungelt a účinkovala napríklad aj vo filme Jana a Zdenka Svěrákovcov Vratné lahve.

Tento rok nebol na Ceny Thálie nominovaný žiadny z umelcov účinkujúcich na prvej scéne – v Národnom divadle v Prahe.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Kňažko #Cena Thálie