Zomrela rozprávková babička, herečka Libuše Havelková

Česká herečka Libuše Havelková zomrela vo veku 92 rokov. Informovalo o tom české Národné divadlo, ktorého členkou bola vyše tridsať rokov. Do povedomia divákov sa dostala ako predstaviteľka dobráckych babičiek v mnohých rozprávkach, aj ako babička Libuška, ktorá roky uvádzala detský program Českej televízie Kouzelná školka.

06.04.2017 13:43 , aktualizované: 16:15
debata (6)

„Takí ti chlapci okolo dvadsiatky ma zastavujú na ulici a chvália sa: ja som vyrastal na vašich rozprávkach. Jeden čas som dosť hrala kmotričky, tetušky, babičky v rozprávkach, a zrejme v nich niečo zostalo. To hreje,“ povedala herečka v rozhovore pre portál zdrava-rodina.cz. Babičku si zahrala aj vo svojom poslednom filme Modrý tiger (2012), ale tiež v detskom filme Nefňukej, veverko! (1988), v seriáli Tajemství proutěného košíku (1977), vo viacerých rozprávkach, aj v komédii Babičky dobíjejte přesně (1983). Sci-fi komédiu o robotických babičkách nakrútil režisér Ladislav Rychman, ktorého najznámejším filmom je muzikál Starci na chmelu (1964). V ňom si Havelková zahrala manželku predsedu JZD (Josef Kemr).

Libuše Havelková pôvodne túžila po speve, ale nakoniec zvíťazilo herectvo. „Spev by som aj tak mohla študovať iba ťažko, doma sme nemali ani klavír a aby ma mamička dala niekam učiť, to bolo naprosto vylúčené. Nebolo peňazí. A tak mi napadlo to konzervatórium, bola to štátna škola, neplatila sa a aj mamička mala pre ňu celkom pochopenie,“ povedala Havelková v rozhovore pre portál zena-in.cz. Na konzervatórium síce nastúpila v roku 1942, Nemci však školy zavreli, a tak v štúdiu pokračovala až po vojne.

Profesionálne ako herečka začínala po druhej svetovej vojne v Ostrave, kde sa dostala aj k práci v rozhlase. Tam sa zoznámila so svojím manželom Svatoplukom Havelkom, ktorý v rozhlase pôsobil ako hudobný referent. Mali spolu dve deti, jedným z nich je známy herec a swingový hudobník Ondřej Havelka. Po angažmáne v ostravskom divadle prešla na deväť sezón do pražského Divadla E. F. Buriana a v roku 1960 sa stala členkou Národného divadla.

Prvú filmovú úlohu stvárnila už v roku 1949, keď sa ako Dádinka mihla v komédii Výlet pana Broučka do zlatých časů. Výraznejšiu postavu získala o pár rokov neskôr v Robinsonke (1956) podla knižnej predlohy Marie Majerovej. V nej si zahrala susedku hlavnej hrdinky Toničku. Diváci ju poznajú aj ako pani prednostovú z oscarového filmu Ostře sledované vlaky (1965) Jiřího Menzla. Účinkovala aj vo viacerých televíznych seriáloch – napríklad ako vdova Burdenová v Byli jednou dva písaři (1972), matka Hamrová v Nejmladší z rodu Hamrů (1975) či učiteľka Božetěchová v My všichni školou povinní (1984). Okrem toho pôsobila aj ako pedagogička na pražskej DAMU, kde bola najskôr docentkou a neskôr prodekankou.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #herečka #Libuše Havelková #Kúzelná škôlka #Ostře sledované vlaky