Pastierka vlkov skrotí strach z neznámeho

Najprv boli na svete kresby, potom útla knižka a nakoniec tanečné divadelné predstavenie Divadla Štúdio tanca v Banskej Bystrici, ktoré uviedlo v premiére úchvatný tanečno – divadelný kúsok nielen pre deti, Pastierku vlkov.

10.04.2017 13:40
Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici,... Foto:
Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici uviedlo v premiére Pastierku vlkov.
debata

Divadlo má za sebou niekoľko predstavení, ktoré reagujú na spoločensko-politické udalosti na Slovensku. Pastierka vlkov je vydýchnutím. Umeleckým, pracovným a samozrejme divadelným. Rozprávku o Červenej čiapočke, ktorá tancovala s vlkmi, napísali a ilustrovali košickí rodáci, manželia Oleg Šuk a Zuzana Šuková. Keď sa táto knižka dostala do rúk divadelníkom zo Štúdia tanca v Banskej Bystrici, netrvalo im to dlho, aby pochopili, že držia v ruke klenot, ktorý sa nielen dobre číta, ale dá sa aj krásne zinscenovať. Po mnohých projektoch pre deti sa divadelníci pod vedením režisérky, choreografky a riaditeľky divadla Zuzany Ďuricovej Hájkovej rozhodli zmocniť témy, ktorá rezonuje v každom z nás. Strach z neznámeho, rešpekt pred ničivou silou a oproti tomu vzájomnosť a pochopenie. Taká je Pastierka vlkov v Štúdiu tanca.

Červená čiapočka, ktorá sa v divadle volá Lina, skutočne tancuje s vlkmi. Na scéne sa zobrazujú jej rodičia, aby vzápätí, keď si už všetci myslia, že Lina hlboko spí, rozohrá malé dievčatko svoju divadelnú hru s tvormi, ktorých by sme sa mali podľa pozemských pravidiel báť. Tento tanec je pôvabný, harmonický, dynamický a svieži. Profesionálne zvládnutý na vysokej umeleckej úrovni ako sme zvyknutí v Štúdiu tanca, nech sa sa už aktéri zmocňujú akejkoľvek témy.

Hold patrí najmä detským tanečníčkam, ktoré sa vzájomne alternujú. Na scénu tak vychádza Mia Miklošová, Eliška Šebestová a.h., Lenka Rajchmanová, Tibor Trulík, Jakub Jeňo, Julia Kannewischer a Michaela Mirtová. Pôvabné dievčatko v ich prevedení vôbec nemá strach. Vlci sa stávajú jej priateľmi, spoločníkmi a ochrancami, ktorí potláčajú strach z neznámeho.

Rozprávka o láske, vzájomnosti, harmónii a súdržnosti, vznikla v roku 2003, aby dnes bola inscenovaná v Divadle tanca. Okrem režisérky Zuzany Ďuricovej Hájkovej sa na choreografickej spolupráci podieľal Tibor Trulík, scenár a dramaturgia: Monika Kováčová, hudba: Matej Háasz, výprava: Marek Gašpar Šafárik a svetelný dizajn: Ján Čief. Ak budete mať šťastie, možno ešte zachytíte lístok na vypredané aprílové predstavenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici