Na Staré divadlo v Nitre sa valia rozprávkové čary z krajiny OZ

Premiéru výpravnej hudobnej rozprávky Čarodejník z krajiny OZ uvedie Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre v piatok 21. apríla. Autorský text Slavky Civáňovej na motívy rovnomennej legendárnej predlohy z pera amerického spisovateľa L. Franka Bauma z roku 1900 režíroval Peter Oravec.

21.04.2017 16:00
Čarodejník z krajiny Oz Foto:
Podľa literárnej predlohy Čarodejník z krajiny Oz vznikol v roku 1939 aj klasický rovnomenný muzikál.
debata

V predstavení účinkuje vrátane jednej alternácie 13 hercov, pričom celkovo sa na príprave a prevedení rozprávky podieľa 35 ľudí, čiže prakticky celé divadlo. „Toto divadlo nemalo celosúborový projekt viac ako sedem rokov. Som vďačný realizačnému tému, že sme tento titul zrealizovali ako veľké plátno z hľadiska výpravnosti aj vyťaženosti súboru,“ povedal dnes na tlačovej besede k premiére inscenácie umelecký šéf divadla Ivan Gontko.

Všetci účinkujúci budú zároveň aj spievať. Predstavenie určené pre rodiny s deťmi od piatich rokov bude obsahovať 16 pesničiek od autora Petra Vlčka. „Niektoré postavy sú činoherné, ale vystupujú tu aj rôzne typy bábok. Celé predstavenie je veľmi vizuálne, okrem bábok sa objavia rôzne princípy videoartu, mapingu, projektuje sa na zadné plátno,“ priblížila Civáňová. Režisér Peter Oravec pripomenul, že Čarodejník z krajiny OZ sa hral v Starom divadle v roku 1982, vtedy to bolo v produkcii Divadla Andreja Bagara a v réžii Martina Kákoša. „Ako dieťa som na toto predstavenie veľmi rád chodil, odvtedy som mal vrúcny vzťah k divadlu,“ povedal Oravec.

Čarodejník z krajiny OZ je o putovaní malej Dorotky, jej verného psíka Tota, strašiaka Hastroša, plechového drevorubača Plecháča a zbabelého leva Bojka. Každý z nich na svojej ceste niečo hľadá – Dorotka svoj stratený domov, Hastroš rozum, Plecháč srdce a Bojko odvahu. Hra prináša deťom posolstvo, že každý môže dosiahnuť všetko, po čom túži, ak bude naozaj veľmi chcieť. „Cesta je cieľ. Hlavní hrdinovia zistia, že to všetko už dávno majú, len to musia objaviť v sebe,“ dodala Civáňová.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Čarodejník z krajiny Oz #Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre