Za dverami Veronikinej izby sa skrýva mrazivý príbeh

Bratislavské Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava pozýva v utorok 25. apríla na slovenskú premiéru Veronikinej izby. Ide o vzrušujúci príbeh s nečakaným koncom v réžii Michala Vajdičku.

24.04.2017 07:00
debata
V hre Veronikina izba sa predstavia herci... Foto: Braňo Konečný
Veronikina izba V hre Veronikina izba sa predstavia herci Dominika Kavaschová (dolu), Henrieta Mičkovicová, Peter Šimun (vpravo) a Daniel Fischer.

Predlohu napísal Ira Levin, slávny autor Stepfordských paničiek, Chlapcov z Brazílie či klasiky Rosemary má dieťatko. Všetky tieto tituly divák pozná aj z filmového spracovania. Dramatika autora je veľmi blízka najväčšej hviezde thrillerového žánru – Alfredovi Hitchcockovi. K autorovým najväčším divadelným úspechom určite patrí komediálny thriller Osídla smrti (Deathtrap), ktorý sa už niekoľko rokov hrá na Broadway v Londýne.

Tvorcovia slovenskej Veronikinej izby avizujú, že príbeh plný napätia a ťažko rozpoznateľných hraníc medzi snom a realitou zavedie diváka do honosnej usadlosti Brabissantovcov. Tu sa ocitne mladý pár Susan a Larry, ktorých sem privedú manželia Mackeyovci, správcovia domu. Mackeyovci tvrdia, že Susan je neskutočne podobná Veronike, niekoľko rokov mŕtvej dcére ich zamestnávateľov, a chcú, aby sa za ňu vydávala. Skeptický Larry ju od podivného návrhu odhovára, no Suzan ho prijíma a na jedno popoludnie sa premieňa na Veroniku – mŕtvu dcéru majiteľov domu.

A mrazivý príbeh sa môže začať. Otázkou je, čo sa v skutočnosti stalo za dverami Veronikinej izby. Vrátil sa príbeh v čase do roku 1975, keď Veronika ešte žila, alebo to bola len číra fantázia? Existuje Suzan, či bola len zosobnením predstáv umierajúcej Veronikinej sestry Cecílie? Je to krutý vtip či temná skutočnosť? Odpoveď je na divákovi, o čom svedčia aj nejasné mená hlavných postáv. Návštevníci sa môžu tešiť na obľúbených hercov Henrietu Mičkovicovú, Petra Šimuna, Dominiku Kavaschovú a Daniela Fischera. Scénu vytvoril Pavol Andraško, kostýmy Katarína Hollá, hudbu zložil Róbert Mankovecký.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava #Michal Vajdička #Veronikina izba