V Mestskom Divadle z Pasáže vstáva zo svojej lóže Neprebudený

Martin Kukučín mal len dvadsaťšesť rokov, keď napísal poviedku Neprebudený. Hĺbkovú psychologickú analýzu diela premiérovo uviedlo Mestské divadlo – Divadlo z Pasáže v Banskej Bystrici.

28.04.2017 16:26
debata
Foto: Divadloz Pasáže
Divadlo z Pasáže

Profesionálne komunitné divadlo je jediné na Slovensku, ktoré pracuje s mentálne znevýhodnenými ľuďmi. Dá sa teda predpokladať, že empatia, priateľstvo, súcit a  aj láska, sú prvotným znakom práce profesionálnych divadelníkov. Témy na divadelné spracovanie si volia zo skupiny autorov, ktorí sa vo svojej tvorbe sústredili na medziľudské vzťahy, vzájomnú toleranciu, bezprostrednosť a úctu k iným. Taký bol Dobrý človek zo Sečuanu, taký bol aj Malý princ.

Kukučínov Neprebudený zaťal do živého. Téma nepochopenia, neprebudenia a života v izolácii, znovu alarmovala, umocnená hercami so silným emocionálnym prežívaním a hudbou a spevom (Matej Háasz, Anna Tomaštíková). V pozadí Neprebudeného znejú folkovo-ľudové rytmy a snažia sa ho prebudiť. O to sa snaží aj celé osadenstvo Divadla pasáže a či sa im to podarí príďte sa presvedčiť.

Psychologickú drámu Kukučína má Divadlo pasáže v repertoári v réžii Moniky Kováčovej a Evy Ogurčákovej, výprava Ivana Macková, svetelný dizajn Ján Čief, hudobný dizajn Dušan Ivan. Hrajú Michal Daniš, Ján Kinčeš, Lucia Krajčiová, Miriam Kujanová, Lýdia Rybárová, Anna Tomaštíková + muchy, husi a iné zverstvo lúčne a dedinské. A tento záver vám mal naznačiť, že nebude núdza ani o čistý, priateľský humor s nadhľadom a poéziou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo z Pasáže #Martin Kukučín