Cirkul'art ponúkne cirkus, folklór aj lukostreľbu

Festival nového cirkusu a divadla Cirkul'art štartuje v Bratislave v piatok. Podujatie sa počas šiestich rokov konalo v Medickej záhrade.

05.05.2017 16:00
Younak Foto:
Slovenský projekt Younak sa inšpiroval legendou o Jánošíkovi.
debata

Podľa organizátorov ho tam však už vedenie bratislavského Starého Mesta nechce. Cirkul'art preto mení miesto konania a v priebehu mesiaca až do 4. júna ponúkne svoj inšpiratívny program lahodiaci aj po vizuálnej stránke na viacerých miestach – v Divadle Aréna, Starej tržnici, Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, Divadle Astorka Korzo '90 či na Novej scéne. Nový cirkus sa zaraďuje k najmladším žánrom javiskového umenia, pre ktoré je charakteristické rozprávanie príbehu za pomoci, predovšetkým, cirkusantských zručností.

Celkom prvé predstavenie čaká návštevníkov Cirkul'artu na námestí obchodného centra Eurovea. V tesnej blízkosti nábrežia Dunaja vystúpi už dnes o 20. h veľkolepý pouličný cirkus s názvom Le Cirque du Platzak. Medzinárodný kolektív dvanástich talentovaných hudobníkov a mladých cirkusantov, ktorí sa prvýkrát stretli v Holandsku. Ide o pouličné umenie, čomu zodpovedá aj voľný vstup a začiatok krátko pred západom slnka.

Brazílsko-fínska bratská dvojica Luis a Pedro Sartori du Vale predvedú svoje okúzľujúce schopnosti v nasledujúci deň na doskách Divadla Aréna. Dvaja bratia spájajú vo svojich vystúpeniach prvky prvotriednej lukostreľby, tanca a cirkusu a na Slovensku vystúpia v premiére. Vo svojej inscenácií Dois skúmajú témy, akými sú empatia, dôvera alebo rivalita. Určitou garanciou kvality je aj fakt, že obaja umelci absolvovali prestížnu Ecole Supérieure des Arts du Cirque v Belgicku. Výsledkom ich snaženia je jemná, vtipná a zároveň inteligentná štúdia súrodeneckých vzťahov.

Netradičnú fúziu divadla, cirkusu a folklóru ponúkne slovenský projekt Younak. Jeho príbeh sa voľne inšpiroval legendou o slávnom zbojníkovi Jurajovi Jánošíkovi a jeho družine. Námet na tento projekt, tak trochu ,postavený na hlavu', vytvoril riaditeľ celého festivalu Pavol Kelley. Junácku pasovačku, akrobaciu a pohybové divadlo s prvkami commedie dell'arte si budú návštevníci môcť vychutnať v priestoroch Starej tržnice na budúci týždeň v stredu a vo štvrtok. „Pri tvorbe tejto inscenácie (alebo cirkusovej šou) nám nešlo o ďalšie zobrazenie života a osudu Juraja Jánošíka. Nezaoberáme sa teda Jánošíkom ako takým, ako skôr témami, ktoré sa s ním spájajú. Túžba po slobode, bohatstve, spravodlivosti, láska, zločin, trest a podobne,“ uvádzajú organizátori na stránke projektu.

Cirkusoví extrémisti, pôvodom z Francúzska, sa predstavia v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava 17. a 18. mája. Dych vyrážajúca šou troch akrobatov o prekonávaní prekážok na hranici rizika z dielne Cirque Inextrémisté pracuje s celou škálou emócií. Smiech strieda napätie a komické situácie sa plynulo menia na náročné ekvilibristické kúsky, pri ktorých zatajíte dych.

Netreba vynechať ani hostí zo Švédska v podobe Manu Tiger Circus, ktorých vo svojich priestoroch privíta Divadlo Nová Scéna. V príprave sú aj predstavenia na začiatku júna v Dome kultúry Kamel a Festival pouličného divadla a nového cirkusu, kde bude vstup opäť voľný. Bodku za celým festivalom urobí Talian Guido Nardin s jeho alter egom Ugom Sanchezom Jr v Divadle Astorka Korzo '90 4. júna. Tento neúnavný experimentátor novodobej klauniády s prehnaným účesom a podmanivým úsmevom patrí medzi absolútnu špičku vo svojej kategórii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cirkul'art