Jeho tanečné kreácie berú dych, v Bratislave vystúpi Sergej Polunin

Na našej prvej tanečnej scéne vystúpi 26. septembra „ikona súčasného baletného umenia, excelentný tanečník, rebel, charizmatická osobnosť Sergej Polunin“, avizuje SND.

08.07.2017 09:00
Sergej Polunin Foto: ,
Tanečník Sergej Polunin a jeho mamou, choreografkou Galinou Polunina.
debata

Na Slovensku sa predstaví po prvý raz, konkrétne s dvoma choreografiami Silent Echo a Take Me To Church. Výnimočnosť vystúpenia je aj v tom, že Polunin bude do konca roka tancovať len v Bratislave a v Londýne.

„Súčasťou hosťovania známeho tanečníka s prívlastkom James Dean baletu a talentom legendárného Michaila Baryšnikova bude slovenská premiéra filmu Dancer,“ avizuje ďalej SND. Americký režisér Steven Cantor zachytáva vo filme mimoriadne úspešnú kariéru pozoruhodného človeka, rozpráva o cene, ktorú umelec zaplatil za svoje osudové šťastie, hovorí o rozporuplnom životnom príbehu idola mladej generácie. Po premietaní a vystúpení Polunina bude nasledovať beseda s umelcom o tanci a jeho živote. Moderovať ju bude Milosh Harajda, producent tanečného večera.

„Hneď po tom, čo som v predpremiére videl v Londýne film Dancer, oslovil som producentov s požiadavkou na filmové a distribučné práva v Čechách a na Slovensku. Film už mal plánovanú distribúciu v USA, Anglicku a Japonsku, no mne bolo od prvej chvíle jasné, že práve publikum v našej krajine, ktorá susedí so Sergeiovou Ukrajinou, ocení jeho príbeh úplne inak,“ cituje tlačová správa Harajdu, ktorý s Poluninom spolupracuje už tretí rok.

Sergej Polunin sa narodil v roku 1989 v meste Cherson na Ukrajine. Už ako štvorročný sa začal venovať baletu, ako osemročný začal navštevovať Štátny choreografický inštitút v Kyjeve. Od svojich trinástich žije v Anglicku, ako 19-ročný sa stal najmladším sólistom Kráľovského baletu v Londýne, kde ho vo veku 23 rokov menovali za umeleckého šéfa. Umeleckú scénu šokoval už niekoľkokrát, napríklad odchodom zo šéfovskej pozície a vyhlásením, že končí kariéru tanečníka, pretože sa mieni venovať herectvu. Jeho posledným tanečným vystúpením mal byť Take Me to Church, ktorý ho paradoxne presvedčil o tom, aby tancoval ďalej. Slávu tanečníka podporila tanečná variácia, ktorú americký fotograf a hudobný režisér David La Chapelle nakrútil s Poluninom na pieseň Take Me to Church od írskeho speváka Hoziera. Video baletnej kreácie má na kanáli youtube za dva a pol roka od jeho zverejnenia už vyše 20 a pol milióna videní. Sergej Polunin rozšíril svoje aktivity, natáča v Spojených štátoch amerických a pripravuje choreografie na viacerých európskych scénach.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Sergej Polunin