Keď divadlo vtipkuje, provokuje aj dojíma

Čo majú spoločné mexický barman, rakúsky obchodný zástupca, záhadná dáma s kovbojským klobúkom a nabitým koltom za opaskom a poloslepá servírka, ktorí sa stretnú vo westernovom saloone?

21.08.2017 12:00
DIVADELNÁ NITRA Foto:
Newyorské nezávislé Nature Theatre of Oklahoma privezie do Nitry hudobno-tanečný projekt Právo na šťastie.
debata

A čím ich konflikt poznamenajú lietajúce drony a energetické nápoje? Náznaky odpovedí aj na iné otázky ponúka vtipná inscenácia Právo na šťastie pohrávajúca sa s klišé o povestnom americkom sne. Tak trochu sitkom a tak trochu absurdita je dielom slovensko-amerického tvorivého tandemu Pavol Liška a Kelly Cooperová.

„Základný dokument Spojených štátov amerických – Deklarácia nezávislosti – kladie budovanie osobného šťastia medzi neodcudziteľné práva, ktoré všetkým ľuďom dáva Stvoriteľ, a ktoré je vláda poverená chrániť. Ale čo je šťastie? Kde sú jeho hranice? A kto je tu dnes šťastný,“ sformulovalo základnú tému hudobno-tanečného predstavenia umelecké duo, ktoré už viac ako dve desaťročia formuje svojou experimentálnou tvorbou repertoár newyorského nezávislého Nature Theatre of Oklahoma. Projektom v podaní jedného z najznámejších amerických súborov (a držiteľa ceny Obie) sa na Divadelnej Nitre po prvý raz v histórii festivalu predstaví nielen inscenácia spoza oceánu, ale aj tvorba slovenského autora a režiséra Pavla Lišku.

Premiéra experimentálneho a zdravo provokujúceho scénického diela Právo na šťastie otvorí 26. ročník medzinárodnej divadelnej prehliadky, ktorou bude žiť nielen Nitra od 22. do 26. septembra. V priebehu piatich festivalových dní ponúkne v hlavnom programe jedenásť inscenácií z Belgicka, Poľska, USA, zo Slovinska, z Česka a zo Slovenska, ktoré sa na rôznych miestach predstavia prostredníctvom sedemnástich predstavení.

Záhada témy +Fundamentals

„Nachádzame sa v období devalvácie hodnôt. Pojmy ako domov, rodina, viera, vernosť, spravodlivosť, súcit, krása, identita, pamäť sú permanentne spochybňované a strácajú svoj obsah. Žijeme vo svete extrémov, v ktorom je priveľa túžby po úspechu a pôžitkoch, priveľa egoizmu, agresivity, xenofóbie aj priveľa slov, rýchlosti, hluku a smogu. A primálo spravodlivosti, úcty k človeku, pokory a lásky,“ konštatuje riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová.

Aj preto sa stal témou 26. ročníka, ktorou vstupuje prestížny medzinárodný festival do svojho druhého štvrťstoročia – +Fundamentals. „Záhadný pojem vyjadruje základný princíp, podstatu vecí, esenciu. Rozhodli sme sa preto venovať základným etickým hodnotám. Preto pojem fundamentals rozvetvujeme do kľúčových slov ako mier, tradície, pamäť, sloboda, spravodlivosť, porozumenie, rodina, domov, vzdelanie, príroda,“ pokračuje riaditeľka medzinárodného divadelného festivalu.

Ani po výbuchu v černobyľskej jadrovej elektrárni neopustili manželia Nadja a Peter rodnú dedinu Zvizdaľ. Ani hrozba pustošiacich a zabíjajúcich následkov rádioaktívneho žiarenia na území zdevastovanom ekologickou katastrofou ich nevyhnala z miesta na Ukrajine, na ktorom žili ich predkovia, kde je zem, čo im patrí, a na ktorom chovajú svoje zvieratá. Príbeh starnúceho manželského páru, ktorý sa odmietol vzdať svojej domoviny, zaujal divadelníkov belgického divadelného kolektívu Berlin. Päť rokov ich pravidelne navštevovali a sledovali ich každodenné trampoty, strasti i drobné radosti. Na základe toho, čo na „mieste činu“ videli a zaznamenali, vytvorili inscenáciu Zvizdaľ (Černobyľ – tak ďaleko, tak blízko). A vyrozprávali v nej dojímavý príbeh o živote na hranici medzi prírodou a civilizáciou, ale aj o samote, chudobe a najmä o lásku k domovu.

Nehovoria po francúzsky, anglicky, nemecky či poľsky. Jednoducho nepočujú. Môžeme sa niečo o ich problémoch každodennosti, láske, bolesti či úvah o živote a veľkom svete dozvedieť z ich jazyka? Režisér Wojtek Ziemilski priviedol na scénu štyroch hercov s rôznymi úrovňami sluchového postihnutia a vytvoril s varšavským súborom Teatr Nowy inscenáciu Jedno gesto. Rozvíja v nej problematiku komunikácie počujúcich s nepočujúcimi, ale hovorí aj o obyčajných veciach, na ktoré v bežnom živote narážajú. Dokonca aj o fascinácii týmto osobitým spôsobom ľudského dorozumievania.

Autorské divadlo magnetizuje originalitov

Čo je dôležitejšie – kompromis alebo amorálnosť? Prežite či kolaborácia? Domov alebo cudzina? Viera v zdravý rozum či v zázraky? Položí našu civilizáciu na lopatky komercionalizácia, globalizácia a individualizmus? A tradície, kultúra a príroda skončia na posledných priečkach hodnotových rebríčkov? Tieto i podobné otázky kladú inscenácie, ktoré privezie do Nitry renomovaný medzinárodný divadelný festival.

Autorské divadlo originálne spracúva klasiku aj súčasné témy. Medzi inscenáciami sú diela inšpirované dokumentom aj sci-fi, komédie korenené ironickým nadhľadom či zasadením do politického kontextu. Ale aj vážne inscenácie, ktoré divákov zasiahnu a vyvolajú v nich erupcie emócií. Ich témy dešifrujú kľúčové slová, ktoré v skratke charakterizujú témy či príbehy každého z uvádzaných predstavení.

„Základné etické hodnoty budeme spoločne s divákmi hľadať nielen v uvádzaných inscenáciách, ale aj vo vizuáli, ktorý má podobu osemsmerovky. Interaktívna hra s kľúčovými slovami ešte väčšmi upozorní počas festivalu na dnes opomínané alebo zabudnuté hodnoty ľudí či vecí, ktoré budú obsiahnuté nielen v inscenáciách hlavného programu, ale aj v sprievodnom programe – v podobe filmov, výstav, happeningov, koncertov a diskusií,“ dodáva riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Liška #Kelly Cooperová