Amatéri prinášajú do Bratislavy pútavé autorské divadlo

Výber z najlepších predstavení, ktoré uplynulú sezónu pripravili ochotnícke divadlá na Slovensku predstaví od piatka do nedele festival Ochotníci 2017.

12.09.2017 05:00
debata

Prehliadku v svojom bratislavskom sídle v A4 – priestore súčasnej kultúry organizuje Divadlo SkRAT. Na divadelnej scéne budovy YMCA na rohu ulíc Karpatská a Šancová počas troch večerov vystúpia divadelníci z Bánoviec nad Bebravou, Trnavy, Veľkých Kladzian či Partizánskeho, ktorí sa s úspechom zúčastnili na krajských a celoštátnych festivaloch.

“V Bratislave je najviac divadiel na Slovensku. Každý deň počas divadelnej sezóny si môžete vyberať. V tejto širokej ponuke však chýba ochotnícke divadlo. Preto sme sa rozhodli ponúknuť priestor amatérskym umelcom, ktorí robia divadlo vo svojom voľnom čase, z lásky,“ cituje tlačová správa k festivalu jedného z jeho dramaturgov a šéfa Divadla SkRAT Ľuba Burgra. Viaceré inscenácie ochotníckeho divadla sú podľa Burgra na rovnakej úrovni ako tituly profesionálnych divadiel.

V programe aktuálneho ročníka, ktorý sa tretí raz uskutoční v bratislavskom A4, uvidia diváci najmä autorské divadlo ochotníkov. Každé predstavenie uzavrie diskusia s jeho tvorcami. Hneď v prvý deň festivalu, v piatok 15. septembra zahrajú dve divadlá z Bánoviec nad Bebravou. O 17:00 to budú študenti Základnej umeleckej školy s inscenáciou To je on, ktorá sa venuje osudom detí poznamenaných transportmi Židov do koncentračných táborov počas slovenského štátu. O 20:00 vystúpi divadlo dospelých BáPoDi s inscenáciou Hráme našim jubilantom v réžii Silvestra Lavríka, ktorý je aj autorom dramatického textu. Titul vtipne až ironicky sleduje slovenský ľud a Slovensko na pozadí dejín.

Diskusia o aktuálnych problémoch, ale aj o radostiach ochotníckych divadiel na Slovensku otvorí program festivalu v sobotu 16. septembra o 16:00. Následne sa o 17:30 predstaví divadlo Kľud z východosloven­ských Veľkých Kladzian s autorskou divadelnou inscenáciou Hans Jahn: stojaci, bdiaci… Hra prechádza 80. a 90. rokmi až do súčasnosti, pričom každé obdobie spája pamätník, ktorý reálne v obci stojí a venovaný je Hansovi Jahnovi, Nemcovi, ktorý sa pridal k odporcom nacizmu. O 20:30 je na programe vystúpenie trnavského súboru Disk s inscenáciou Continuo Hommage á Milan Brežák v réžii Blaha Uhlára. V kolektívnej autorskej výpovedi reagujú trnavskí ochotníci na problémy súčasnej spoločnosti, ale aj na stratu jedného z najstarších členov ich súboru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ochotníci 2017