Sám na javisku aj s oceneným Kňažkovým Shylockom

Monodrámu Shylock, za ktorú Milan Kňažko získal českú divadelnú Cenu Thália si môžu pozrieť aj diváci na Slovensku. Hru pražského Divadla Na Jezerce po prvý raz, odkedy Kňažko získal prestížne ocenenie, uvedie už tento piatok 15. septembra Medzinárodný festival divadla jedného herca Sám na javisku v Trenčíne.

14.09.2017 09:00
Milan Kňažko Foto:
Za rolu Shylocka získal Milan Kňažko Cenu Thálie.
debata

V poradí 23. ročník medzinárodného festivalu sa začne vo štvrtok 14. a potrvá do nedele 17. septembra. Okrem Kňažka na festivale vystúpia aj Robert Roth, Vlado Kulíšek, Peter Tiljačík, Ján Boleslav Kladivo, Pip Utton či Jakub Gottwald.

Shylock je na programe v piatok o 19. h na javisku kina Hviezda v Trenčíne a bude to tridsiata repríza hry. O mesiac, 20. októbra si túto kanadskú hru proti antisemitizmu a prehnanej politickej korektnosti pozrú návštevníci Visegrádskych dní v Košiciach.

Milan Kňažko prevzal Cenu Thálie za mimoriadny herecký koncert v monodráme Shylock Divadla Na Jezerce v marci v Prahe. Vo viac ako 20-ročnej histórii tohto najvyššieho divadelného ocenenia v Česku sa stal jediným slovenským laureátom v kategórii činohra. Na Cenu Thálie bol nominovaný už pred desiatimi rokmi, a to za rolu Picassa z rovnomennej inscenácie pražského Divadla Ungelt. Kňažko hral Shylocka na Slovensku zatiaľ len raz, v októbri minulého roka na Festivale Astorka 2016. Inscenáciu v tomto roku s úspechom uviedli vo Viedni.

Inscenácia Shylock mala v pražskom Divadle Na Jezerce premiéru 27. apríla 2016. Pôvodnú hru kanadského dramatika Marka Leiren-Younga režíroval Radek Balaš.

"Na Slovensku možno pre zbabelosť alebo neschopnosť nenazývame veci okolo nás pravým menom. Takto vytvárame pavučinu nedorozumení, do ktorej sa zamotávame. Nebude jednoduché vrátiť sa zase na začiatok. Táto hra môže inšpirovať mnohých k tomu, aby sme sa spamätali a aby nebolo neskoro na návrat. Nedajme sa pomýliť, že v tomto predstavení sa často zasmejeme. Možno sa smejeme sami na sebe,“ povedal o hre Kňažko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Roth #monodráma #Milan Kňažko #Sám na javisku #Cena Thálie #Shylock