Otec muzikálu, Jozef Bednárik

Divadelný a televízny režisér Jozef Bednárik je nezameniteľný. Nielen zjavom, ale predovšetkým umením, ktoré v našej, ale aj v českej kultúre zanechal. V septembri by sa dožil 70 rokov.

16.09.2017 09:00 , aktualizované: 18.09.2017 10:12
Jozef Bednárik Foto: ,
Jozef Bednárik na archívnej snímke.
debata

Jozef Bednárik vyštudoval herectvo, hoci otec mu umenie dlho vyhováral. Debutoval vo filme Ohnivé križovatky a ako herec stvárnil ešte viacero ďalších úloh. K divadelnej réžii sa dostal ako ochotník v divadle Z v jeho rodnom Zelenči pri Trnave a pod jeho vedením ochotníci slávili veľké úspechy. V nitrianskom Divadle Andreja Bagara vytvril množstvo úspešných inscenácií. Na Novej scéne v Bratislave naznačil, v čom sú jeho najsilnejšie umelecké kvality. A pôvodný slovenský muzikál Adam Šangala venoval znova Nitre.

Herecká skúsenosť Bednárika prenasledovala aj ako režiséra, hercom často názorne ukazoval, akú emóciu od nich požaduje. Bol srdečný, usmievavý, stále pripravený pobaviť publikum. Ale bol aj puntičkár a perfekcionista, ktorý pri práci prepínal do striktne profesionálneho módu. Tvorba ho pohltila natoľko, že niektorí herci naňho spomínajú ako na najprísnejšieho režiséra, s akým kedy spolupracovali. Napriek slzám a tvrdej drine však na „Beďa“, ako ho volali priatelia, nemali ťažké srdce, po skúškach spolu radi a dlho vysedávali a debatovali. Napokon, väčšinu Bednárikovej práce prijali pozitívne diváci aj kritika.

Optimizmus, povestný úsmev na bucľatej dobrosrdečnej tvári a šál prehodený okolo krku z neho urobili ikonického režiséra, populárneho nielen v umeleckých kruhoch, ale aj medzi publikom. Televízni diváci ho poznali ako porotcu v tanečnej súťaži Let's Dance či v českej tanečnej súťaži Bailando. Ako hosť sa často objavoval v zábavných reláciách či talkshow, kde sa vždy s ochotou ujal úlohy zabávača.

Jozef Bednárik sa postupne etabloval ako režisér muzikálov a tento hudobno-činoherný útvar povýšil zo zábavného žánru na emocionálny, hlboký divácky zážitok. On osobne považoval za vydarené diela Fidlikanta na streche, Gréka Zorbu, Adama Šangalu či Johanku z Arku, ktorú režíroval pre pražské Divadlo Ta Fantastika. Počas premiér však v hľadisku nikdy nesedel, s mravčením v bruchu čakal na prijatie publika doma a výsledok si pozrel zo záznamu.

Jozef Bednárik Foto: SITA, Marián Peiger
Jozef Bednárik Jozef Bednárik

Na bratislavskej Novej scéne žali úspechy jeho Evanjelium o Márii, Grand-hotel, Pokrvní bratia, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Klietka bláznov či Donaha. Popri tom sa presadil aj ako operný režisér. Pre Slovenské národné divadlo zinscenoval okrem iného Offenbachove Hoffmannove poviedky, Mozartovho Dona Giovaniho či Pucciniho Turandot.

Jozef Bednárik bol populárny aj v Prahe. Režíroval tu klasický balet Rómeo a Júlia a divákov si získal muzikálmi Rusalka, Dracula, Monte Cristo, Elixír života či Angelika.

3-krát Jozef Bednárik: *

  • Pred VŠMU vyštudoval strednú umelecko-priemyselnú školu.
  • Ako umelec chcel osloviť naraz intelektuála aj dedinčana.
  • Ako divadelný režisér prestal pôsobiť, keď mal 60 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Jozef Bednárik