Tancovať s robotom je ako pozerať sa do zrkadla

"Tancovať s robotom tvárou v tvár je ako pozerať sa na seba v zrkadle," hovorí Huang Yi. Taiwanský tanečník a choreograf, ktorý našiel kľúč, ako preniesť ľudské emócie do robotického partnera.

30.09.2017 12:00
Huang Yi Foto:
Z fascinácie partnerstvom človeka a robota vzniklo predstavenie Huang Yi & Kuko, ktoré v nedeľu otvorí 21. ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe.
debata

Prelomové predstavenie Huang Yi & Kuka mu vynieslo aplauz medzinárodnej scény aj prestížnych festivalov. Nevšedné zážitky, ktoré vyvoláva súhrou moderného tanca s výtvarným umením a svetom robotov, si môžu vychutnať aj návštevníci medzinárodného festivalu Bratislava v pohybe. v nedeľu odštartuje na scéne Mestského divadla POH 21. ročník prehliadky súčasného tanca. „Náročné bolo hľadanie logistiky, ako robota vážiaceho skoro tonu dostať na javisko,“ priznáva s úsmevom riaditeľka festivalu Miroslava Kovářová.

Ďalším headlinerom Bratislavy v pohybe je španielsky súbor La Veronal, ktorý privezie projekt Siena. Na scéne, ktorej dominuje Goyov obraz, rozohráva režisér a choreograf Marcos Morau nadčasovú úvahu o vnímaní odhaleného ľudského tela nielen v dejinách umenia. A ponúka aj predstavu človeka budúcnosti, ktorá v jeho interpretácii zodpovedá dokonalej renesančnej bytosti. „Predstavenie, ktorého východiskovým bodom je krajina, mesto a choreografia tiel, vyžaduje od divákov, aby sa oddali obrazom a rytmu,“ prízvukuje riaditeľka festivalu. Vznášajúce sa neónové trubice, do istej miery oslepujúce publikum, vytvárajú efekt čiernej diery. Vizuálne dômyselná scéna vyvoláva pocit, akoby tanečníkov raz temnota vypľúvala, inokedy zas pohlcovala. Magickým trikom objavujúcich sa a miznúcich tiel generuje predstavenie Vacuum, s ktorým na festival zavíta švajčiarska Philippe Saire Company, v čiernej hmote neuveriteľné vzorce a fantastické maľby. S experimentmi rád pracujúci choreograf Philippe Saire sprevádza diváka aj dejinami umenia od renesančných obrazov až k fotografii.

„Čo je premárnený čas a čo čas, strávený s iným človekom? Cez každodenné pocity a situácie skúma predstavenie Your Mother at my Door maďarského dua Timothy and the Things, kam mizne zdanlivo premrhaný čas. A či vôbec niečo ako zvytočne strávený čas existuje. Je vtipné, ironické a svieže,“ pokračuje Miroslava Kovářová.

Vo festivalovej mozaike svietia aj domáci tvorcovia. „Konzumná spoločnosť, obdiv samého seba a svojej moci, súťaživosť a neustále premeny nazvané tekutosťou dospeli v 21. storočí do Wow!“ – tak charakterizuje svoje predstavenie Debris Company. Na slovenskej scéne ojedinelé zoskupenie, spájajúce súčasný tanec s vizuálnym umením.

„Nechceme vláčiť ľudí so sebou, ale inšpirovať ich, aby viac tiel v uliciach zažilo každodennú realitu inak,“ prezrádza choreograf Jaro Viňarský o projekte Kilometrový tanec. Až do 22. októbra, keď sa medzinárodný festival Bratislava v pohybe skončí, oživí každé nedeľné popoludnie ulice Starého Mesta. Vždy bude iný. Každú nedeľu bude mať totiž „pod palcom“ iný prominent súčasného tanca. V exteriéroch sa ukáže, ako sa vie vyrovnať s neobmedzením verejným priestorom aj reakciami okoloidúcich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava v pohybe