Nielen v utorok môže byť nádherný utorok

V Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici mali utorok už v nedeľu. A to nielen obyčajný utorok, ale nádherný. Nádherný utorok je názov diela spisovateľky pre deti Daisy Mrázkovej, ktoré divadelne a režijne spracovala Michaela Homolová a.h.

03.10.2017 11:24
Bábkové divadlo na Rázcestí Foto:
Nová inscenácia Bábkového diváka dokáže zaujať bez ohľadu na vek. Nájdu si v nej miesto bábky aj herci.
debata

Daisy Mrázková (1923 – 2016) bola česká spisovateľka, ilustrátorka a výtvarníčka, ktorá ako jedna z prvých autoriek v Českej republike ilustrovala svoje diela. Darilo sa jej to tak vierohodne, že inscenačný tím Bábkového divadla musel riešiť dilemu ako nádherné ilustrácie vtesnať do Nádherného utorku. Obrázky Daisy Mrázkovej sa zjavujú počas celého predstavenia na plátne v pozadí javiska.

Ako vyzerá dielko pre deti od troch rokov v divadelnom spracovaní? Daisy Mrázková a realizačný tím Bábkového divadla na Rázcestí dosiahli inscenačný zenit.

Priniesli medzi svojich divákov jemnú, útlu, citlivú a empatickú rozprávku o tom, aký nádherný môže byť napríklad utorok. Celé putovanie divadelným príbehom sa odvíja od handrovej bábiky, ktorá zmenila majiteľa. S touto zmenou sa stotožnila a rozhodla sa rozdávať radosť. A tak putovala z rúk do rúk a tam kde a pohla žiarilo nebo, mesiac aj hviezdy, no najkrajšie bolo predsa len utorkové ráno, kedy sa na obzore začala objavovať „ružová“. Je lepšia ako „čierna“, ale keď sa večer objaví táto farba, vždy sa môžete tešiť na „ružovú“

Nádherný utorok je jedna z dvanástich knižiek, ktoré Daisy Mrázková písala a ilustrovala, na Slovensku je uvedenie tohto titulu premiérou a autorka sa u nás objavuje po dlhých tridsiatich rokoch.

Hosťujúci tím predstavuje scenáristka a režisérka Michaela Homolová, výprava Robert Smolík a Jan Brejcha, hudba Filip Homola. Domácich tvorcov zastupujú dramaturgička Monika Tatarková a herci Alena Sušilová, Mária Šamajová, Filip Štrba a Anna Zemaníková.

„Kniha by mala byť ako diamantové pole. Navrchu piesok, raždie a tráva, aby nebolo nič poznať. Tu máš knižku a čítaj! A všetko čo objavíš je tvoje.“ Toľko Daisy Mrázková.

Premiérové predstavenie Bábkového divadla na Rázcestí napĺňa a prekračuje autorkino želanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici