Pro-téza chce provokovať. Inscenáciami

Má ešte myšlienka slobody v čoraz globalizovanejšom svete zmysel? Nespochybňuje ju vidina čoraz vyšších ziskov a túžba vlastniť najmodernejšie zbrane?

10.10.2017 12:00
debata

Nemení sa na nedosiahnuteľnú chiméru? Viac otázok ako odpovedí vyvoláva inscenácia Sloboda: Najdrahšie kapitalistické slovo, ktorá vznikla na základe autorského výskumu v najizolovanejšej krajine sveta. S unikátnou inscenovanou prehliadkou Severnou Kóreou, ktorá sa stala najväčším strašiakom západného sveta, prichádza do Bratislavy srbské Divadlo Bitef ako jeden zo zahraničných hostí medzinárodného festivalu autorského divadla Pro-téza. Jeho 8. ročník sa koná v priestore súčasnej kultúry A4 do 13. októbra.

Srbské Divadlo Bitef uvedie na festivale... Foto: SONJA ZUGIC
Divadlo Bitef Srbské Divadlo Bitef uvedie na festivale Pro-téza inscenáciu Sloboda: Najdrahšie kapitalistické slovo.

Ambíciou prehliadky, ktorú organizuje Divadlo SkRAT, je prezentovať výlučne autorskú tvorbu, ktorá nevychádza zo spracovania cudzích námetov. Aj tento rok uvádza inscenácie, ktoré provokujú. Žánrový záber predstavení je široký, pohybujú sa zväčša na pomedzí fyzického divadla, dokudrámy, hudobného divadla či tragikomédie.

Rozprávajú vlastné príbehy, ale hovoria pravdu? Je autentickosť nevyhnutne aj presnosť? A do akej miery možno hercovi uveriť? Aj tieto otázky kladie divákom inscenácia Židovskí herci, ktorú dnes večer uvádza Teatr žydowsky z Poľska. „V najlepšom prípade je židovský herec skutočne židovský. A musí byť dobrým hercom. V prípade, že nie je dobrým hercom, mal by byť aspoň dobrý Žid,“ tvrdia poľskí divadelníci. Rozohrávajú príbehy skupinky ľudí, ktorí si nie sú istí vlastnou identitou.

V snahe zbaviť sa znechutenia životom a uniknúť pred strachom zo smrti kričia s hlavami vyvrátenými k nebesiam. Tak charakterizujú svoju inscenáciu Posses/Essenci­es/Traps členovia nezávislého, dnes už kultového súboru Debris Company, ktoré reprezentuje domácu scénu. Premiérovým site-specific projektom obsadia viaceré priestory známej budovy YMCA na Karpatskej ulici. Po každom predstavení so začiatkom o 20. hodine bude nasledovať beseda s tvorcami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pro-téza