Jozefa Bednárika si v jeho rodnej obci uctia bustou

Divadelníka Jozefa Bednárika bude v rodnom Zelenči pripomínať pamätník, ktorý v blízkosti jeho rodného domu odhalia v poslednú októbrovú nedeľu. Zelenčania si týmto spôsobom uctia známeho režiséra, ktorý na rodnú obec nezabúdal a stále sa do nej vracal. Pamätník bude mať podobu busty Jozefa Bednárika umiestnenej na podstavci.

16.10.2017 12:00
Jozef Bednárik Foto: ,
Zelenčania plánujú po odhalení pamätníka pomenovať po Jozefovi Bednárikovi námestie aj kultúrny dom.
debata

„Pamätník je vzdaním pocty nášmu občanovi, osobnosti, ktorá niečo dokázala. Stáť bude z rozhodnutia obecného zastupiteľstva, rodiny, priateľov, Zelenčanov,“ povedal Ľubomír Jedlička, dlhoročný Bednárikov spolupracovník a priateľ. Autorom busty je sochár Ján Ťapák, pamätník odhalia 29. októbra o 15:00 pred budovou školy v Zelenči. V ten istý deň bude pri príležitosti nedožitých 70. narodenín Jozefa Bednárika v Zelenči koncert, na ktorom budú piesňami na známeho režiséra spomínať Marcela Laiferová, Andrea Zimányiová, Pavol Remenár, Eva Pavlíková, Miroslava Partlová, Stano Král a ďalší. Pamätník aj koncert spoločne pripravili obec Zeleneč, Z – divadlo, Šansónový klub Jozefa Bednárika a Nadácia Jozefa Bednárika.

Obec Zeleneč, podľa informácií Ľubomíra Jedličku, ktorý je poslancom obecného zastupiteľstva, plánuje pomenovať po Jozefovi Bednárikovi aj námestie a kultúrny dom.

Zelenčania si na Bednárika spomínajú predovšetkým ako na dobrého a úctivého človeka, ktorému nestúpla sláva do hlavy. Práve on stál za najväčšími úspechmi ochotníckeho Z-divadla, ktoré od roku 1975 režíroval. Divadlo z dediny pri Trnave pravidelne vyhrávalo festivaly v celom Československu, úspechy však žalo aj v Monte Carlo, Moskve, japonskej Jokohame a v mnohých ďalších kútoch sveta. Bednárik sa do rodnej obce nielen často vracal, ale k Zelenču sa hrdo hlásil aj v rôznych televíznych programoch.

Jozef Bednárik zomrel vo štvrtok 22. augusta vo veku 65 rokov. Na konte mal desiatky televíznych réžií svetovej aj slovenskej literatúry, legendárne televízne rozprávky, triptychy a televízne muzikály. Mnohé inscenácie pripravil aj v martinskom divadle, v Štátnom bábkovom divadle v Bratislave, na pôde Státní opery v Prahe a Opery a Baletu Národního divadla v Prahe. V hlavnom meste Českej republiky uviedol legendárne muzikály Dracula, Rusalka, Gróf Monte Christo, Johanka z Arku, Angelika a Elixír života. V Bratislave na Novej scéne začiatkom 90. rokov priviedol na svet muzikály Evanjelium o Márii, Grand Hotel, Paganini, Pokrvní bratia, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Klietka bláznov, Donaha, v Prešove to bola Sladká Charity, v Košiciach Oliver. V roku 1996 sa vrátil do svojho domovského divadla DAB v Nitre, kde pripravil mimoriadne úspešné muzikály Fidlikant na streche, Grék Zorba, Adam Šangala, Kabaret, Divotvorný hrniec a Modrá ruža. Získal množstvo ocenení, DOSKY za najlepšiu réžiu, Krištáľové krídlo, Cenu za celoživotné dielo Literárneho fondu, Cenu Pavla Straussa či Cenu Tatra banky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Bednárik #spomienka #busta #Zeleneč