Zamilovaného Shakespeara v Nitre musel schváliť Disney

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvedie výpravnú romantickú historickú komédiu podľa Oscarmi ovenčeného filmu Zamilovaný Shakespeare. V hlavných úlohách sa predstavia Ján Koleník a Kristína Turjanová.

17.10.2017 12:00
Zamilovaný Shakespeare Foto:
Gwyneth Paltrowová a Joseph Fiennes v oscarovom filme Zamilovaný Shakespeare.
debata

Súčasťou inscenácie bude aj živá renesančná hudba, 12 zborových piesní a verše, ktoré pre nitrianske divadlo preložil Ľubomír Feldek. Premiéra je naplánovaná na 10. a 11. novembra. Pritiahnuť hru na Slovensko nebolo jednoduché. „Je licencovaná spoločnosťou Walt Disney a získavanie potrebných práv bolo zdĺhavé. Na schválenie bolo potrebné posielať životopisy režiséra i ďalších tvorcov, ktorí museli spĺňať prísne požiadavky Disneyho produkcie,“ uviedol PR manažér DAB Pavol Ivan. Pri tvorbe inscenácie sa museli tvorcovia v nitrianskom divadle pridŕžať textu i hudby, v ďalších oblastiach mali voľné ruky.

Hra zavedie divákov do sveta alžbetínskeho divadla. Píše sa rok 1593 a William Shakespeare počas tvorivej krízy stretne mladú aristokratku Violu de Lesseps, ktorá prezlečená za mladého chlapca prichádza na herecký konkurz do jeho novej hry. Shakespeare, zaľúbený do mladej aristokratky, píše svoje nesmrteľné dielo, najznámejšiu tragédiu Rómeo a Júlia. „Samozrejme, že to množstvo Oscarov, ktoré film získal, je veľmi zaväzujúce, ale verím, že nakoniec všetko do seba zapadne a bude to dobre fungovať,“ povedal režisér inscenácie Peter Oravec. Podľa jeho slov je hra mimoriadne dobre napísaná. „A to ma na nej najviac baví, presnejšie to, čo je v texte a medzi riadkami ukryté. V inscenácii sa skrývajú mnohé súvislosti, ktoré sa týkajú Shakespearových diel i alžbetínskeho divadla,“ dodal.

V inscenácii sa objaví prakticky celý herecký súbor DAB a hosťujúci Ján Koleník zo Slovenského národného divadla, ktorý bude v úlohe Shakespeara alternovať s umeleckým šéfom DAB Jurajom Ďurišom. Hlavnú ženskú postavu naskúša Kristína Turjanová, ktorú však diváci uvidia až neskôr. „Pretože je v požehnanom stave, predstaví sa na javisku až po pôrode. Alternovať ju bude Klaudia Kolembusová,“ uviedol Oravec.

Tvorcovia sľubujú aj veľmi zaujímavú scénu, ktorá sa bude prelínať s hľadiskom. „Bude sa hrať medzi ľuďmi, takže diváci vo VIP radoch zažijú skutočnú atmosféru alžbetínskeho divadla a niektorí možno dostanú počas predstavenia aj pivo,“ prezradil režisér. Pri tvorbe kostýmov sa slovenská kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová držala renesančných predlôh, do ktorých vložila súčasný akcent. Renesančné oblečenie je mimoriadne rafinované aj komplikované. Na ušitie všetkých kostýmov bolo treba až 1,5 kilometra látky. „Nakupujeme látky z Rakúska, Nemecka, ale napríklad aj Kanady, prípadne v rôznych zahraničných outletových skladoch. Podarilo sa nám napríklad získať 200 dobových gombíkov a vytvárame aj neobyčajne komplikované, takzvané osmičkové goliere,“ priblížila Várossová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Divadlo Andreja Bagara #Disney #Zamilovaný Shakespeare