Vo veku 87 rokov zomrel scénograf Otto Šujan

Jeden z najvýznamnejších slovenských scénografov prof. Otto Šujan skonal v stredu 25. októbra vo veku 87 rokov.

25.10.2017 18:03
debata
Otto Šujan bol jeden z najvýznamnejších... Foto: archív Divadelného ústavu
Otto Šujan Otto Šujan bol jeden z najvýznamnejších slovenských scénografov.

Bol autorom 301 scénických realizácií k činoherným, operným, operetným a muzikálovým dielam, ďalšiu stovku scén vytvoril pre televíziu a film. Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková, posledná rozlúčka so zosnulým bude v pondelok 30. októbra o 13:15 v bratislavskom krematóriu.

Otto Šujan študoval architektúru na Slovenskej vysokej škole technickej a scénografiu na Vysokej škole múzických umení. Ako žiak prof. Ladislava Vychodila bol jedným z prvých troch absolventov tohto odboru na VŠMU, kde sám neskôr pôsobil ako pedagóg. Spolupracoval s viacerými slovenskými a českými divadlami a viac ako 35 rokov pôsobil na Novej scéne v Bratislave, kde sa stal v roku 1971 umeleckým šéfom výpravy.

Pracoval aj na viacerých významných zahraničných scénach najmä v Nemecku, Švédsku, Taliansku, Grécku či Mongolsku. Ako informoval PR manažér Divadelného ústavu Dušan Poliščák, scénické návrhy a realizácie Otta Šujana sú mimoriadne vzácne pre nasledujúce generácie a svojím osobitým umeleckým pohľadom ovplyvňuje množstvo súčasných scénických výtvarníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Nová scéna #Otto Šujan #scénograf