České divadlo pošteklí bránice

Mladého rytiera treba prevychovať na šaša, jeho návrat do spoločnosti je nežiaduci.

28.10.2017 12:00
Šašek a syn Foto:
Vladimír a Bolek Polívkovci v inscenácii Šašek a syn.
debata

Rozkaz v sprievodnom liste hovorí jasne, čo čaká mladého muža, ktorého posielajú z ústavu pre odložené deti šľachticov. Lenže príkoriam, ktorými nováčika pri učňovských lekciách terorizuje obstarožný, krutý a panovačný kráľ šašov a partia jeho kumpánov, dokáže vzdorovať nevídanou drzosťou. Komédiu Šašek a syn o zrode rituálu, z ktorého vzíde nový klaun, privezie do Bratislavy Divadlo Bolka Polívky. Voľne nadväzuje na legendárnu hru Šašek a královna, poznanie trpkej tragikomédie však nie je nevyhnutnosťou. Javiskovým partnerom Bolka Polívku je tentoraz namiesto Chantal Poullain ich potomok Vladimír Polívka. Hereckým koncertom otca a syna vyvrcholí 22. novembra Festival českého divadla v Štúdiu L+S.

Jeho 24. ročník otvorí 6. novembra už tradične Divadlo Járy Cimrmana, ktoré tentoraz uvedie hru „s ozajstným dažďom“ Lijavec. Vyrozpráva príbeh o tom, ako sa jednej daždivej noci stretnú v útulku pre pocestných vrchný inšpektor starobincov, pôrodný dedo, poručík a mlynár za neveľmi ochotnej asistencie mrzutej pani správcovej. Dobre naladené publikum postavia pred otázku, či sleduje klasické divadelné predstavenie, alebo psychodrámu v podaní obyvateľov starobinca, čo podchvíľou vypadávajú z roly, ktorú režíruje sám Cimrman. Každoročne je o „cimmermanovcov“ mimoriadny záujem, takže aj tentoraz bude Zdeněk Svěrák so svojou partiou štekliť bránice divákov dva večery po sebe.

Mladá a úspešná žena sa zaľúbi do muža, ktorý je starší o viac ako dve desaťročia. Chcú sa vziať, ale jej matka je zásadne proti. Čo považuje okrem veľkého vekového rozdielu za prekážku, s ktorou sa odmieta zmieriť? Dojímavý príbeh o láske, rodinných putách aj generačnom konflikte hodnôt rozvíja Bernard Slade v hre Vzpomínky zůstanou, s ktorou sa na festivale predvedie pražské Divadlo Ungelt. V postave matky, ktorá nepraje dcériným citom, sa predstaví Zlata Adamovská, sekundovať jej budú herecké esá ako Petr Štěpánek, Lucie Štěpánková či Vilém Udatný.

Komorné javisko Štúdia L+S obsadí v novembri šesť českých divadelných scén a celá plejáda vynikajúcich hercov a herečiek. Napríklad aj Simona Stašová v titulnej úlohe slávnej tragikomédie Tennesseeho Williamsa Sklenený zverinec. „Konečne som dozrela do roly matky Amandy, do tej bláznivej matky, ktorej tak dobre rozumiem. Amanda je na zabitie aj pomilovanie, tak ako celý náš neuveriteľný život,“ skonštatovala dcéra Jiřiny Bohdalovej.

„Pôvodne som chcel mať na scéne skutočného pytóna, ale rozmyslel som si to. Bude ho hrať môj syn Jakub,“ vtipkoval David Prachař v televíznej Všechnopárty. Pre režijný debut Život s krajtou v pražskej La Fabrike si zvolil adaptáciu rovnomenného románu Émila Ajara. S nemalou dávkou humoru popisuje život osamelého zamestnanca štatistického úradu, ktorý si nudnú všednodennosť spestruje návštevami vykričaných domov a chovom pytóna. Stvárňuje ho sám debutujúci režisér. Divadelnú adaptáciu známej filmovej komédie Larsa von Triera Kdo je tady ředitel? s Michalom Dlouhým v hlavnej úlohe uvedie Švandovo divadlo. „Nezmysel, buď naším šiestym zmyslom,“ volá renomovaný český výtvarník Jiří Slíva. Nonsens? Nesmysl! – tak nazval výstavu svojich grafík a kresleného humoru, pozývajúceho do sveta grotesky, absurdity a hry s paradoxami. Jej vernisáž 6. novembra o 16,30 hod. vo foyeri Štúdia L+S bude zároveň úvodným akordom 24. ročníka Festivalu českého divadla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Járy Cimrmana #Štúdia L+S #Šašek a syn