Zomrel dramaturg, scenárista a režisér Mikuláš Fehér

Mikuláš Fehér pôsobil aj ako riaditeľ trnavského Divadla pre deti a mládež.

06.11.2017 15:21
Fehér Foto:
Mikuláš Fehér na archívnej snímke.
debata

O úmrtí informovala Dária Fojtíková Fehérová, posledná rozlúčka s Mikulášom Fehérom bude 9. novembra o 13:00 v Dome smútku na cintoríne na Kamennej ceste v Trnave.

Mikuláš Fehér absolvoval divadelnú vedu na Vysokej škole múzických umení. Už počas štúdia pracoval v Československej televízii v Bratislave vo vysielaní pre deti a mládež, v rokoch 1970 až 1972 pôsobil ako vedúci tvorivej skupiny pre deti, kde sa venoval rozvoju animovaného štúdia ČST. V rokoch 1972 až 1974 bol režisérom Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Do histórie sa zapísal réžiou Zeyerovej hry Radúz a Mahuliena, ktorou sa slávnostne otváral I. ročník festivalu Zámocké hry zvolenské.

Venoval sa najmä tvorbe pre deti. Je autorom hier a dramatizácií pre rozhlas (Severova dcéra, Hviezdny kvet), televíziu (večerníčky, 50 príbehov Filmárika a Filmušky, Puto najsilnejšie) a napísal viacero bábkových hier, ktoré aj režíroval. Jeho animovaný film Rozprávky z peračníka v roku 1972 zvíťazil na televíznom festivale v Turecku. Bolo preto prirodzené, že keď sa v Trnave v roku 1974 zakladalo Divadlo pre deti a mládež, stal sa jeho prvým dramaturgom a režisérom, v rokoch 1985 až 1996 pôsobil aj ako jeho riaditeľ. Pod jeho vedením vznikli v Trnave legendárne inscenácie režisérov Blaha Uhlára a Juraja Nvotu a divadlo sa vypracovalo na moderné divadlo novej formy i názoru. Ako režisér tiež hosťoval v divadlách v Nitre, Spišskej Novej Vsi, Banskej Bystrici a Komárne. V rokoch 1996 – 2004 Fehér opäť pracoval vo zvolenskom Divadle J. G. Tajovského, tentoraz vo funkcii šéfdramaturga.

Mikuláš Fehér desať rokov režíroval v ochotníckom súbore DISK v Trnave, v roku 1987 založil v Trnave študentský súbor Juventus, režíroval aj ochotnícke súbory v Novej Bani i Detve. Patrí medzi zakladateľov kresťanského divadla KREDIV a k hlavným spolupracovníkom festivalu biblických a duchovných hier Gorazdov Močenok. Bol dlhoročným spolupracovníkom Národného osvetového centra v Bratislave, člen porôt ochotníckych divadelných festivalov a súťaží divadiel poézie. Je autorom štúdií a spoluautorom publikácií o divadlách v Trnave a vo Zvolene.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Mikuláš Fehér