Zaleťte si počas Noci divadiel na výlet do nekonečna

Kufor, ku ktorému sa nikto nehlási, vyvoláva strach. Aj keď neosirel na bruselskom letisku, ale na ulici pred anonymnou stanicou slovenského mesta. Ak vedľa tajomnej, už na prvý pohľad drahej batožiny postáva na chodníku bezdomovec, obavy z terorizmu odoženie zvedavosť. Aké tajomstvo kufor ukrýva? A kto vlastne je ten chlapík v špinavých bagančiach, čo vyhráva známy latinskoamerický šláger? Záhadný kufor irituje náhodných chodcov, zlodejov, funkcionárov aj policajtov. Vyspevujúcemu bývalému rockerovi zas okoloidúci bez rozpakov zverujú svoje trpko-smiešne životné príbehy.

17.11.2017 12:00
Besame mucho Foto:
Okolo pouličného muzikanta Kokiho sa krúti príbeh novej hry Stanislava Štepku Besame mucho alebo Čo sa skrýva v kufri (a v nás).
debata

Okolo kedysi populárnej bratislavskej postavičky pouličného muzikanta Kokiho a pesničky, ktorej svojrázna interpretácia ho preslávila, sa krúti príbeh novej hry Stanislava Štepku Besame mucho alebo Čo sa skrýva v kufri (a v nás). Vtipne v nej rozohráva pestré a spletité osudy ľudí z najsúčasnejšej súčasnosti. Všetci sú síce zvedaví najmä na pôvod a obsah kufra, cez svoje reakcie však nepriamo prezrádzajú o sebe azda aj viac, ako by chceli. Premiéra novinky Radošinského naivného divadla je jedným z ťahákov Noci divadiel v Bratislave.

Tretia novembrová sobota už po ôsmy raz otvára brány divadiel, kultúrnych centier aj umeleckých škôl, ktoré až do hlbokej noci ponúkajú výnimočné predstavenia aj rôzne netradičné podujatia. Tohtoročné heslo „S divadlom do nekonečna“ pozýva na výpravy za hranice tradičných zážitkov, ktoré sľubujú spomienky, ktoré nezatieni ani veľa ďalších nocí. Programom Noci divadiel ožije päťdesiatjeden scén v dvadsiatich troch slovenských mestách.

„Divadelníci vnímajú Noc divadiel ako zaujímavú akciu, ktorá ich nielen navzájom prepája, ale netradičným spôsobom aj spája s divákmi,“ povedala riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete. „Divadelný ústav je len koordinátor a mostík spolupráce. Program si pripravujú a zostavujú divadlá samotné,“ pokračovala.

Možnosť zabudnúť na hranice času aj konvencie typického divadelného priestoru sľubuje banskobystrické Divadlo Štúdio tanca. Najdlhší divadelný večer bude plynúť za tónov živej hudby. Kto bude chcieť, môže si zatancovať, kto nechce, môže zas len tak sedieť pri inšpiratívnom rozhovore. Noc zrelosti so záverečným prekvapením čaká návštevníkov zvolenského Divadlo Jozefa Gregora Tajovského. Kaštieľ v Dolnej Krupej zaleje v noci Mesačné svetlo lásky. Divadelná skupina teatro ORLUS v ňom oživí príbeh chudobného, no geniálneho skladateľa Ludwiga van Beethovena, ktorý sa počas jedného zo svojich pobytov zaľúbil do jednej z grófových neterí a zložil pre ňu Sonátu mesačného svitu. Bratislavská Nová scéna nachystala Veľkú Punk rockovú žúrku, divadlo La komika v Bratislave zas dve komédie: kultový trhák English dvojka – nová krv a najnovšiu Slovak Geisha Story.

Myšlienka spoločného podujatia, ktorú iniciovali francúzski divadelníci, padla na úrodnú pôdu v 11 európskych krajinách. „Noc divadiel je krásna príležitosť, aby sa všetky typy divadiel – od stálych až po nezávislé bez ohľadu na zriaďovateľa – zviditeľnili,“ dodala Vladislava Fekete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #noc divadiel #Divadelný ústav #Radošinské naivné divadlo