Medzinárodný festival bezdomoveckých divadiel v piatok v Bratislave

V poradí 11. ročník medzinárodného festivalu Error 2017 sa uskutoční v piatok 24. novembra a v sobotu 25. novembra v Pisztoryho paláci na Štefánikovej ulici.

20.11.2017 16:18
debata

Počas dvoch dní sa verejnosti predstavia divadlá z Fínska, Česka, Francúzska, Slovinska, Maďarska, Poľska a Slovenska. Agentúru SITA o tom informovala Uršuľa Kovalyk z organizačného tímu festivalu.

Festival otvorí v piatok o 16:00 české tanečné divadlo AmnesiaTheatre s predstavením Otrok rytmu. Fínske divadlo Home Theatre, ktoré tvorí s ľuďmi bez domova a osobami s mentálnym postihnutím, v hre Skeče pre domov pozve premýšľať nad tým, čo tvorí náš domov a ako ho môžeme stratiť. Večer bude patriť Divadlu bez domova z Bratislavy a inscenovanému čítaniu Krasojazdkyňa, ktoré prináša na javisko dej knihy Uršule Kovalyk. Piatkový program uzatvorí o 19:30 košické sociálne divadlo Hopi Hope, kde hrajú herci s Downovým syndrómom. Ich predstavenie Emilina ruža je muzikálom, ktorý sa odohráva v alternatívnej histórii Rakúsko-Uhorska.

Sobotňajšie doobedie patrí medzinárodnej konferencii a divadelné popoludnie odštartuje o 15:00 slovinský súbor Carnium Legendarium s hrou Na ceste, v ktorej sa ľudia bez domova a deti a mládež zo znevýhodneného prostredia snažia odpovedať na otázku, čo je zmyslom života a prečo sú ľudia takí osamelí. Následne sa maďarské divadlo AHA v predstavení Na konci sveta je všetko dobré a v pohode pokúsi prísť na to, kde sa nachádza to najlepšie miesto pre dieťa. Poľské divadlo Teatr Grodzki pozve na bábkovú hru Niekde za dúhou, ktorá je založená na spomienkach hercov a herečiek so sluchovým postihnutím a zobrazuje divadelný boj s vierou. Nováčikom na tohtoročnom festivale je francúzske divadlo Les Coquelicots Sauvages, ktoré vystúpi v sobotu o 19:00. V hre Nie je to veselé nám bývalí prostitúti a bývalé prostitútky podajú svedectvo o svojom živote, myšlienkach a pocitoch súvisiacich s prostitúciou. Ako hviezdu sobotňajšieho večera avizujú organizátori o 20:30 české divadlo Rozkoš, v ktorom hrajú ľudia pracujúci v sexbiznise aj ľudia bez domova. Publiku ponúknu hru so surovými dialógmi zo sveta netradičných rodín Tatkovia a kukučky.

Medzinárodný festival bezdomoveckých divadiel Error je jediný festival v Európe zameraný na divadlá, v ktorých hrajú ľudia bez domova a inak sociálne vylúčení či znevýhodnení ľudia. Vytvára priestor, kde môžu divadelné zoskupenia pracujúce s ľuďmi na okraji spoločnosti predstaviť verejnosti originálne divadelné predstavenia, filmy a hudobné produkcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Error 2017