Umenie ticha má tisíce podôb

Bolo to tak kedysi, je dnes a bude aj v budúcnosti. Medziľudské vzťahy totiž tok času nemení.

21.11.2017 09:08
debata

Ich podoby rozohráva v mozaike etúd Absurditky duo Kozel ve fraku, ktoré bude jedným z ťahákov festivalu PAN. Jeho 24. ročník štartuje v utorok v Liptovskom Mikuláši a na viac ako štyri stovky účastníkov prehliadky pantomímy a pohybových divadiel čaká päťdňový kolotoč súťaží a predstavení.

Dvojica mímov Anna Kukuczková a Vojtěch Svoboda... Foto: KASIA CHMURA-CEGIELKOWSKA
Anna Kukuczková a Vojtěch Svoboda Dvojica mímov Anna Kukuczková a Vojtěch Svoboda privezú na festival PAN svoje Absurditky.

„Ak ma niekto zaskočí, potom odviažem jazyk,“ priznáva Miroslav Kasprzyk. Zakladateľ festivalu, hlavný organizátor a mím sa svojou MíMshow, ktorá je premiérou i derniérou v jednom, postará o jeho slávnostné otvorenie. „Je to totálna improvizácia. Niekto z divákov rozpráva príbeh a ja ho okamžite hrám. Už som dokonca musel premeniť na pohyb aj recept kačky na víne, keďže dnes sa všade varí. Pomedzi to robím paródie na reklamy, pretože tých nie je nikdy dosť,“ hovorí s úsmevom.

Traduje sa, že pantomíma je menšinový žáner. Ale kto dorazí do Liptovského Mikuláša, na vlastné oči sa podľa neho presvedčí, že je čo hrať a je sa na čo pozerať. A kto má chuť, veľa sa naučí v šestnástich tvorivých dielňach. Povedú ich renomovaní tvorcovia a pedagógovia z Prahy i Bratislavy. „Lektori vystúpia aj s vlastnými predstaveniami, aby ukázali najmä mladým, ako to môže vyzerať, keď zvládnem remeslo aj históriu,“ pokračuje Kasprzyk. Napokon, na scéne sa pohyb snúbi aj s klauniádou, žonglovaním, fyzickým i tanečným divadlom či novým cirkusom. Záujem o ten naposledy menovaný z roka na rok narastá.

S prvkami nového cirkusu pracujú aj autorky predstavenia Nezabudu. Vizuálnym divadlom so živou hudbou rozprávajú Helena Škovierová a Lenka Švolíková o slovanskom dedičstve, slovenských zvykoch a tradíciách. Minulosti dokázali dať atraktívny moderný šat. Ich vystúpením program 24. ročník prehliadky pantomímy a pohybového divadla v sobotu večer vyvrcholí. Predtým však v liptovskomi­kulášskom Dome kultúry vyhlásia výsledky súťaží.

„Pantomíma je srdce na dlani,“ dodáva Miroslav Kasprzyk. Podľa neho je najstarší, najväčší a jediný svojho druhu festival jednoducho „PANfantastický“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Kasprzyk #Kozel ve fraku