Error nie je chyba, ale obrovská príležitosť

Pomáhať narúšať a odbúravať stereotypy a predsudky, ktoré voči ľuďom bez domova a inak znevýhodneným či vylúčeným osobám existujú, pomáhať pri ich resocializačnom procese a inklúzii.

24.11.2017 12:00
DIVADLO: Hra Flashback Foto:
Divadlo bez domova sa minulý rok predstavilo na festivale s hrou Flashback (na snímke). Tentoraz prichádza s inscenovaným čítaním knihy Krasojazdkyňa.
debata (2)

Aj o to sa snaží jediný medzinárodný festival bezdomoveckých divadiel v Európe – Error, ktorý sa v piatok začína v Pisztoryho paláci v Bratislave. Sociálne témy, ktorým sa profesionálne divadlá často nevenujú, zviditeľnia počas dvoch dní vďaka originálnym predstaveniam, filmom a hudobným produkciám súbory z Fínska, Českej republiky, Francúzska, zo Slovinska, z Maďarska, Poľska, ale aj zo Slovenska.

"Návštevníci festivalu uvidia veci, ktoré pravdepodobne ešte nevideli, budú počuť veci, ktoré ešte nepočuli, a možno pocítia veci, ktoré ešte nepocítili,“ pozýva divákov na festival jeho organizátor Patrik Krebs. Hlavným poslaním podujatia je podľa jeho slov zažiť ľudí, s ktorými sa v bežnom živote stretávame v celkom iných situáciách ako v hereckých rolách.

Piatkový program otvorí o 16. hodine české tanečné divadlo AmnesiaTheatre s predstavením Otrok rytmu. Čo tvorí náš domov? Ako ľahko ho možno stratiť? Na tieto otázky sa zase bude snažiť nájsť odpovede predstavenie Skeče fínskeho divadla Home Theatre. Piatkový večer bude patriť aj domácej produkcii. Súbor Divadlo bez domova z Bratislavy sa predstaví inscenovaným čítaním knihy Krasojazdkyňa spisovateľky a finalistky ceny Anasoft litera za rok 2014 Uršuly Kovalyk, program ukončí košické sociálne divadlo Hopi Hope. Súbor s hercami s Downovým syndrómom ponúkne návštevníkom prvý košický steampunkový muzikál, ktorý sa odohráva v alternatívnej histórii Uhorského Rakúska.

Zmyslom života a ľudskej osamelosti sa bude počas sobotňajšieho festivalového dňa zaoberať Carnium Legendarium s predstavením Na ceste. Poľské divadlo Teatr Grodzki zase prinesie bábkovú hru Niekde za dúhou založenú na spomienkach hercov a herečiek so sluchovým postihnutím. Medzi "ťaháky“ sobotňajšieho programu patrí české divadlo Rozkoš, ktoré v hre Tatkovia a kukučky nahliadne do súkromia netradičných rodín. Nováčikom na festivale je francúzske divadlo Les Coquelicots Sauvages. V hre Nie je to veselé podajú bývalí prostitúti a bývalé prostitútky svedectvo o svojom živote, myšlienkach a pocitoch súvisiacich s prostitúciou. Ako dodáva Patrik Krebs, "súbor začal s divadelnou prácou na popud festivalu Error, kde bude mať aj svetovú premiéru“.

Práve medzinárodná podpora a spolupráca je podľa Krebsa kľúčová: "Error má viacero línií. Samozrejme, je venovaný divákom, ktorí sa môžu s predstaveniami zoznámiť, no zároveň aj hercom a herečkám, ktorí nemajú toľko príležitostí vystupovať na verejnosti a v zahraničí už vôbec nie. Ďalšou, nemenej podstatnou líniou, sú však lídri divadelných skupín, ktorí sa počas festivalu stretávajú na medzinárodnej konferencii. Vymieňame si tam skúsenosti, nadväzujeme spolupráce, niekedy aj na báze umeleckej tvorby. Navzájom sa inšpirujeme, pretože divadiel tohto typu v rámci jednej krajiny nie je veľa.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Error 2017 #Patrik Krebs