Bačovu ženu v interaktívnej verzii ponúka nové DVD

Divadelnú minulosť aj prítomnosť približuje vydavateľská novinka Divadelného ústavu v Bratislave. Interaktívne DVD Bačova žena je výsledkom systematického bádania pracovníkov centra výskumu divadla a oddelenia dokumentácie, informatiky a digitalizácie Divadelného ústavu a podáva doteraz najucelenejší obraz o javiskových podobách vrcholnej drámy Ivana Stodolu.

11.12.2017 14:00
Bačova žena Foto:
Javisková podoba Bačovej ženy na doskách SND (2015).
debata

Ako ďalej agentúru SITA informoval PR manažér Divadelného ústavu Dušan Poliščák, „novinka na pozadí inscenácií, ktoré závažnou mierou zasiahli do divadelnej histórie, prezentuje bohatstvo archívnych, múzejných a dokumentačných fondov a zbierok, ako i spôsoby uchovávania divadelnej minulosti“.

„V interaktívnom DVD Bačova žena sme sa venovali inscenačnej tradícii pastierskej tragédie Bačova žena významného slovenského dramatika Ivana Stodolu (1888 – 1977), po ktorej slovenskí profesionálni divadelníci siahli dvanásťkrát. Inscenačné podoby Stodolovej drámy sme spracovali z viacerých dôvodov. Takmer každá zo slovenských javiskových podôb Bačovej ženy sa stala výstižnou výpoveďou o polarite ľudskej osobnosti, polemikou s predošlou inscenačnou tradíciou a vyznačovala sa vynikajúcim hereckým stvárnením. Spracovali sme, opísali a klasifikovali archívne dokumenty a materiály, ktoré sme transformovali do podoby úvodných teatrologických štúdií, tzv. sprievodcov inscenáciou. Stretli sme sa s tvorcami – pamätníkmi a nahrali sme spomienkové rozhovory o jednotlivých inscenáciách,“ cituje tlačová správa Divadelného ústavu zostavovateľa multimediálneho nosiča Karola Mišovica.

Na DVD možno nájsť stovky fotografií, recenzie, scénografické a kostýmové návrhy a aj Stodolov originálny rukopis drámy. Ako ďalej upozornil Mišovic, pomocou dokumentov sa autorom DVD podarilo vytvoriť obraz inscenácií Bačovej ženy z rokov 1928 (Slovenské národné divadlo, SND), 1941 (SND), 1963 (SND), 1973 (Štátne divadlo Košice), 1992 (Spišské divadlo Spišská Nová Ves), 1998 (Divadlo Alexandra Duchnoviča Prešov), 2004 (Mestské divadlo Žilina) a 2015 (SND).

Na vzniku DVD Bačova žena sa podieľali pracovníci Divadelného ústavu a teatrológovia Juliana Beňová, Katarína Cvečková, Miroslav Dacho, Dária Fehérová Fojtíková, Miloslav Juráni, Lucia Lejková, Karol Mišovic a Martin Timko. Dizajn zabezpečilo štúdio Milk Design Directors a programovanie step2web.

DVD Bačova žena je v poradí tretím interaktívnym nosičom z edície Divadelného ústavu nazvanej Prítomnosť divadelnej minulosti. Nadväzuje na predošlé dve DVD, a to Herodes a Herodias a Les, v ktorých pracovníci Divadelného ústavu skompletizovali archívne materiály o všetkých slovenských inscenáciách Hviezdoslavovej tragédie a Ostrovského spoločenskej komédie Les.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #DVD #Bačova žena #Ivan Stodola #Karol Mišovic