Dá sa to ešte zachrániť?

Ako sa rýchlo dostať k peniazom z eurofondov? Lákavému a výhodnému biznisu?

19.01.2018 09:00
Henrieta Kecerová Foto:
Henrieta Kecerová (Sisa), Adriana Krúpová (Mimi) a Lívia Michalčík Dujavová (Ajša 91) v pôvodnej slovenskej komédii zo súčasnosti Ešte sa to dá zachrániť.
debata

Tomu, kto hľadá lukratívny projekt, môže pripadať svet divadla tým najsľubnejším a najvzrušujúcejším. Zákulisné intrigy, grantové stresy, umelé i skutočné vykazovanie činnosti predsa ponúkajú ohromný priestor vynachádzavým podfukárom. Príbeh jedného nápadu a jednej rodiny, ktorú stmelil spoločný ťah na bránku, rozohráva inscenácia Ešte sa to dá zachrániť. Súčasnú slovenskú hru v piatok premiéruje Štátne divadlo Košice.

Zneužívanie peňazí, ktoré by mali slúžiť všetkým, vyprovokovalo Adrianu Krúpovú k napísaniu príbehu zrkadliacemu stav našej spoločnosti. Zo stránok zborníka Ódy a frašky sa jej komédia teraz dostáva na javisko ako ďalšia hra herečky, ktorá si pred časom rozšírila okruh svojej tvorby aj o písanie rozhlasových a dramatických textov. Mimochodom, získala za ne už nemálo ocenení. A jej komédia Zoznamka, ktorá je v repertoári košického Štátneho divadla už osem rokov, má za sebou takmer stovku repríz.

„Rodinu, ktorá je stredobodom hry, som v sebe pozorovala už dlhšie. Vedela som, ako a čím bude žiť. Objavili sa v nej aj moje pocity z toho, čo sa deje s mladou generáciou. Nechcem zovšeobecňovať, ale generácia, ktorá nastupuje po nás, je zdeformovaná našimi zdeformovanými hodnotami a dokonca začína byť obludnejšia. A v rámci komédie, irónie a sarkazmu som chcela tento pohľad ponúknuť aj divákom,“ vysvetľuje Adriana Krúpová.

Odkrýva teda svet veľkého šéfa a jeho tímu, poodhaľuje mechanizmy malých kompromisov i drobných rozhodnutí, ktoré každý rád podstúpi. Ide predsa o vlastný kšeft. Jej hrdinovia sú síce malé ryby, ale snažia sa prežiť vo svete väčších dravcov, ktorí riešia zásadnejšie a oveľa väčšie veci ako obyčajné divadlo.

Píše hlavne pre ženy, aj v najnovšej komédii majú prevahu. „Ženy majú menej hereckých príležitosti. V päťdesiatke môže žena hrať mamku, babku, tetku, susedu, ale Bruce Willis v tom istom veku zachráni svet. Keď píšu muži, tak väčšinou pre mužov a vidia v nich hrdinov. Ja to robím opačne, u mňa sú ženy hrdinské a muži skôr do počtu,“ hovorí autorka, ktorej režisér Juraj Bielik zveril úlohu Mimi.

Inscenácia, v ktorej sa prelína svet divadla a biznisu, by mohla byť paródiou, ak by nešlo o rafinovanú skutočnosť. Názov Ešte sa to dá zachrániť vykrúti v mysliach divákov aj otáznik, odpoveď však musia hľadať sami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátne divadlo Košice #Ešte sa to dá zachrániť