Inscenácia Na koho to slovo padne oslávi 20 rokov

Inscenácia Na koho to slovo padne sa hrá už 20 rokov. Divadelníci, ktorí stáli pri jej vzniku, si toto jubileum pripomenú na mieste, kde mala v roku 1998 svoju premiéru.

29.01.2018 07:00
Na koho to slovo padne Foto:
Juraj Kemka a Marián Miezga v inscenácii Na koho to slovo padne.
debata

Hru zahrajú v utorok 30. januára o 19:00 v Burkovni v sídle Vysokej školy múzických umení (VŠMU) na Ventúrskej 3 v Bratislave. Bude to jej 367. repríza. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Golianová z agentúry bARSdobrýchýr. Ako ďalej pripomenula v tlačovej správe, tretí ročník štúdia herectva s týmto titulom absolvovali v roku 1998 Róbert Jakab, Juraj Kemka, Vladimír Kobielsky, Lukáš Latinák a Marián Miezga. Text maďarského dramatika Gábora Görgeya režíroval Peter Mankovecký. Inscenácia sa neskôr stala súčasťou repertoáru bratislavského Divadla Astorka Korzo '90.

Hra je groteskným príbehom piatich rôznych indivíduí zavretých v jednej miestnosti s jedným revolverom, ktorý má v rukách vždy niekto iný. Kto má revolver, ten má moc. Text priniesol z martinského divadla Juraj Kemka, hra sa tam uvádzala pod názvom Ide Pešek okolo. Inscenáciu naštudoval a hudbu do nej vybral vtedajší doktorand na VŠMU Peter Mankovecký. Hru preložil Peter Kováč, dramaturgom bol Peter Pavlac a autorkou kostýmov a scény Tatiana Šulíková. Herecký ročník pedagogicky viedli Emília Vášáryová a Martin Huba. Premiéra hry 31. januára 1998 založila tradíciu uvádzania školských predstavení pod názvom Štúdio Kaplnka.

Ako ďalej uviedla Golianová, po absolvovaní školy sa inscenácia hrala v Čiernom Havranovi v centre Bratislavy. Následne ju herci uvádzali v rámci produkcie Vojenského umeleckého súboru, do ktorého všetci vďaka vtedajšiemu dekanovi Divadelnej fakulty VŠMU Jurajovi Slezáčkovi spolu nastúpili. Neskôr sa stala inscenácia súčasťou repertoáru Divadla Astorka Korzo '90, kde sa hráva dodnes. Okrem Bratislavy ju mohli vidieť diváci takmer po celom Slovensku aj v Česku. Hosťovali s ňou aj v zahraničí, v Austrálii, Kanade, USA, Maďarsku, Bielorusku a vo Francúzsku. Hru dokonca dvakrát videl aj jej uznávaný maďarsky autor Gábor Görgey – v Budapešti na Dňoch maďarskej drámy, a tiež jej 300. reprízu v Bratislave. Už na škole získal titul Na koho to slovo padne ocenenia, napríklad na festivale Zlomvaz Praha v roku 1998 či cenu Dosky za Objav sezóny 1997/1998.

debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Jakab #Juraj Kemka #Marián Miezga #Lukáš Latinák #Vladimír Kobielsky #Na koho to slovo padne