Táňa Pauhofová stvárňuje Heddu Gablerovú v novinke Činohry SND

Hru Henrika Ibsena Hedda Gablerová o večnej nespokojnosti a o neuhasiteľnom smäde po vzrušení, ktoré však môže mať tragické následky, uvedie v premiére Činohra Slovenského národného divadla (SND) už v závere tohto týždňa.

31.01.2018 07:00
Táňa Pauhofová Foto:
Herečka Táňa Pauhofová sa predvedie v hlavnej úlohe Heddy.
debata

V réžii Romana Poláka a dramaturgii Daniela Majlinga čaká publikum v titulnej úlohe Heddy Tesmanovej – Gablerovej Táňa Pauhofová. Heddinho manžela Jorgena Tesmana stvárni Alexander Bárta a jej lásku z mladosti Eilerta Lovborga si zahrá Dano Heriban. Predpremiéra titulu je na programe v novej budove SND na Pribinovej ulici v Bratislave v piatok 2. februára o 19:00. Premiéry sa uskutočnia v sobotu 3. februára o 19:00 a v nedeľu 4. februára o 18:00, na svojej webstránke www.snd.sk o tom informuje národné divadlo.

Ako v anotácii k hre avizuje SND, „Hedda sa po búrlivej mladosti ocitla v pasci nudného manželstva so slušným, ale tuctovým mužom. Nech by sa akokoľvek snažil, do jej života nedokáže priniesť ani zďaleka toľko vzruchu a napätia, koľko Hedda potrebuje. Je toto naozaj všetko? Čaká ju ešte niečo iné okrem tejto mŕtvolnej, malomeštiackej agónie? Jedného dňa sa v jej klietke objaví skutočný génius, priateľ a láska z mladosti, ktorý sa vďaka obetavosti inej ženy vymanil z pazúrov alkoholizmu a vytvoril skutočné dielo. Hedda už tohto muža nemôže mať, ale nedokáže odolať túžbe zničiť ho, pripraviť o rozum a o pokoj“.

V Hedde Gablerovej, ktorá je po Nore najznámejšou Ibsenovou hrou, si diváci v ďalších úlohách pozrú Zuzanu Kocúrikovú, Moniku Potokárovú, Roberta Rotha a Annu Maľovú. Na uvedení hry sa ďalej podieľajú Pavel Borák (scéna), Peter Čanecký (kostýmy) a Lucia Chuťková (hudba). Po premiérových uvedeniach je hra najbližšie na programe 6., 9. a 21. februára.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Táňa Pauhofová #Hedda Gablerová