Drexlerovci: Čo všetko sme ochotní urobiť pre peniaze?

Milióny z reštituovaného majetku sú viac ako zvodné. Komu by sa pri predstave hromady peňazí nezaleskli túžbou oči. Z vidiny bezprácne získaného bohatstva sa zatočia aj hlavy potenciálnych dedičov. Ibaže extravagantná matka vymyslí diabolský plán, ako svojim potomkom cestu k dedičstvu čo najviac skomplikovať.

09.02.2018 12:00
Drexlerovci Foto:
Čiernu komédiu Drexlerovci premiéruje Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene.
debata

Tak sa začína inscenácia Drexlerovci súčasného slovinského dramatika, básnika, spisovateľa a režiséra Vinka Möderndorfera, ktorý rád provokuje a kladie otázky, čo sa v slušnej a politicky korektnej spoločnosti nenosia. V piatok má premiéru vo zvolenskom Divadle Jozefa Gregora Tajovského.

„Dobre napísaná hra ma v prvom rade zaujala žánrom. Je to čierno-čierna komédia, ktorá hraničí s bizarnou absurditou,“ hovorí pre Pravdu hosťujúci režisér Stanislav Slovák. Na scéne ožívajú uletené postavičky. Dedičkina tehotná dcéra, ktorá neznáša psov, jej manžel podnikateľ a zapálený vtipkár Peter, skeptický syn prefíkanej matky Ingo, hľadajúci v alkohole zabudnutie na šikanovanie ambicióznej manželky. Galériu „obyčajnej slovinskej rodinky“ dopĺňa sestra rafinovanej majiteľky bohatstva, inak stará dievka, a sympatická aupairka až z Fínska.

Cestu k peniazom a majetku im komplikujú najrôznejšie nástrahy. Aby sa dostali k vytúženej mamone, musia všeličo obetovať. Stoja tak pred otázkou, čo sú ochotní urobiť. „Veľmi aktuálna hra vypovedá o dnešnej spoločnosti. Nielen o dedičstve, ale v životných mikrosituáciach poukazuje na to, čo sme pre dosiahnutie cieľa ochotní urobiť,“ pokračuje režisér.

Kolotoč prekvapujúcich zápletiek sa krúti čoraz rýchlejšie. A morbídna zábava vrcholí v okamihu, keď sa na scéne objaví „vypečená“ dvojica – policajný inšpektor a záhadný sexi zdravotný brat. „Najťažšie bolo dodržať žáner,“ dodáva Stanislav Slovák, pôsobiaci ako herec a režisér v Mestskom divadle Brno. Za najdôležitejší považuje partnerský dialóg s hercami, od ktorých si vraj rád dá aj poradiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Zvolen #komédia #Drexlerovci #Divadlo J. G. Tajovského