Bratislavskú čučoriedku získala aj Kamila Magálová

Herečka Kamila Magálová a umelec Tomáš Berka sa stali laureátmi XV. ročníka Ceny Júliusa Satinského Bratislavská čučoriedka 2018. Magálová získala cenu v kategórii Osobnosť za výnimočný umelecký prínos do divadelnej a filmovej kultúry a Berka v kategórii Idea - Počin za umelecké pôsobenie v scénografii, plagátovej tvorbe a za autorstvo knižných publikácii o Bratislave.

12.02.2018 09:02
Kamila Magálová Foto:
Kamila Magálová získala cenu v kategórii Osobnosť za výnimočný umelecký prínos do divadelnej a filmovej kultúry.
debata

Podľa autorky Ceny Kataríny Rimóczyovej „členovia Čestnej rady Ceny Júliusa Satinského Bratislavská čučoriedka, Marián Labuda, Peter Lipa, Dana Lapšanská, Vladimír Grežo, Iveta Malachovská, Katarína Rimóczyová, pri výbere laureátov zohľadnili ich celoživotné profesionálne pôsobenie v spätosti s Bratislavou, v ktorej aktívne a obohacujúco dodnes tvoria.“ Ako informovala Veronika Václavová, Ceny udelili počas Bratislavského bálu, ktorý sa konal v sobotu 10. februára v budove filharmónie.

Kamila Magálová je popredná osobnosť slovenskej divadelnej scény. „Rozhodnutie Čestnej rady Ceny Júliusa Satinského bolo jednoznačné, aby laureátkou jubilejného XV. ročníka Bratislavskej čučoriedky sa stala naša bratislavská rodáčka, obľúbená divadelná a filmová herečka,“ píše sa v tlačovej správe. Magálová vyštudovala VŠMU, v roku 1982 sa stala členkou Činohry SND, kde pôsobí dodnes. Na svojom konte má takmer sto divadelných postáv, desiatky filmových a televíznych rolí. Jej hlas v dabingu si diváci spájajú hlavne s postavou seržantky v detektívnom seriáli Dempsey a Makepeacová.

Magálová pôsobila aj v Poetickom súbore Novej scény, kde napríklad hrala Tatianu v Eugenovi Oneginovi či Agnesu v Molierovej Škole žien, v muzikáli Cyrano z predmestia stvárnila Roxanu. Návštevníci SND si ju pamätajú vďaka jej výkonom v predstaveniach Na skle maľované, v Tančiarni, v komédii Chrobák v hlave, v Goldoniho Čerticiach. Neskôr si Magálová zahrala v televíznom hite Líbaš jako Buh. V roku 2012 sa nakrútilo pokračovanie – Líbáš jako ďábel, film sa stal divácky naúspešnejším titulom roka a Kamila Magálová získala na MFF Karlovy Vary filmovú cenu „Modrá kostka“ za mimoriadny umelecký výkon vo filme. Herečka je zároveň veľvyslankyňou dobrej vôle UNICEF na Slovensku a je známou milovníčkou a ochrankyňou zvierat.

Tomáš Berka (1947) je filmový architekt scénograf, výtvarník a hudobník. „Jeho najcharakteris­tickejšou umeleckou črtou je univerzálnosť, v tvorbe sú zreteľné línie výtvarnej zložky, profesionálnej hudobnej produkcie, či umeleckej invencie, ktorá sa naplno prejavila v divadle a vo filme,“ píše sa v tlačovej správe. Vyštudoval VŠMU, od 1972 pôsobil ako interný scénograf na Novej scéne. Pre divadlá i televízie vytvoril vyše stopäťdesiat scén a viac ako sto divadelných a kultúrnych plagátov. Svoju výtvarnú tvorbu vystavoval vo viacerých európskych krajinách a v Japonsku. V roku 1983 získal striebornú medailu na Pražskom Quadrienale za scénografické realizácie Voltairovho Candida a Čechovových poviedok O kvetoch, ľuďoch a psoch. K najprogresív­nejším Berkovým scénam patria Hlava XXII v Poetickom súbore NS (1985) a Lazariáda v Štúdiu S (1987).

„Popri scénografickej tvorbe sa dostáva do popredia divadelný plagát a voľná grafika. Charakteristický výtvarný rukopis jeho plagátov spoznáva aj široké divácke publikum, ako napríklad pre prvý slovenský muzikál Cyrano z predmestia, inscenácie Výrobca šťastia, Veľvyslanec, Hlava XXII, či operety Hrnčiarsky bál, Veselá vdova, My Fair Lady, Krásna Helena,“ približuje tlačová správa jeho tvorbu. Neskôr spolupracoval s Jurajom Jakubiskom, robil na filmoch Dračie srdce, Kult dobyvateľ, Posledná légia, Uprising, Peacemaker a vo filmových ateliéroch v Budapešti v produkciách Eragon, Hellboy, Hercules, Frankenstein. Výsledkom tejto spolupráce je akčná scénická dekorácia vo vyše 30 filmoch. Spolupracoval so svetoznámymi režisérmi ako Stanley Kubrick a Ridley Scott. Je spoluautorom slovenského pavilónu na EXPO 2000 v Hannoveri a v roku 2015 v Miláne. Pokiaľ ide o literárnu činnosť, Berka zaujal knihami Blumentálske blues, Rocková Bratislava, Vily nad Bratislavou, Vily nad hradom, Veľká ilúzia a románom René.

Cena Júliusa Satinského Bratislavská čučoriedka je udeľovaná v dvoch kategóriách: Kategória „Idea – Počin“ oceňuje nekonvenčné a objavné činy, či pôsobenie jednotlivca – kolektívu na území mesta. Kategória „Osobnosť“ oceňuje osobnosti, ktoré svojim spoločenským pôsobením i celoživotnou profesionálnou kariérou nezameniteľne prispievajú k posilneniu hodnotovej identity Bratislavy – k šíreniu jej slávy a zvučného mena s odkazom Júliusa Satinského „o nevyčerpateľnej dávke životnej energie čučoriedky, ktorá zanecháva nezmazateľnú stopu“. Pripomínajú si ňou bratislavského rodáka, obyvateľa Dunajskej ulice, umeleckú legendu, Júliusa Satinského.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kamila Magálová #Tomáš Berka #Bratislavská čučoriedka