V Bábkovom divadle na Rázcestí pripravili ďalšiu premiéru pre batoľatá

Banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí tvorí pre celkom malé deti už od roku 2011. Ďalšou premiérou pre batoľatá je predstavenie Hmatuláci, ktoré kontinuálne nadväzuje na Batolárium, Akvabatolárium, Farbatolárium a Čiarkolárium.

05.03.2018 10:13
Hmatuláci, Bábkové divadlo na Rázcestí Foto:
Na základe hmatových vnemov, dotykov tvrdého, mäkkého, hladkého, tekutého, zažívajú deti a ich rodičia počas predstavenia Hmatuláci asociatívnu púť plnú objavov.
debata

V strede divadelnej sály, ktorá je v tomto prípade hľadiskom, sa najmenší pekne povyzúvajú ako pred vstupom do obývačky. Batolivé deti rady behajú bosé a aj na takúto drobnosť, okrem hygienických dôvodov, divadelníci pamätali. A začne sa biela cesta hmatom, na ktorej deti sprevádzajú herci Ivana Kováčová/Anna Zemaníková, Martin Frank v réžii Mati Grifelovej. Toto malé tvorivé zoskupenie má premiérou za sebou kus tvrdej práce. Tvoriť pre deti je možno najkrajšie, ale určite najťažšie. Detský divák sa nedá oklamať a udržať pozornosť batoliat od 13 mesiacov do troch rokov je skutočné umenie.

Batoliví hmatuláci spoznávajú v novej premiére Bábkového divadla na Rázcestí svet hmatom. Okolo nich sa valí voda, plávajú rybičky, vystupujú divadelné postavičky, hrá krásna hudba –Juraj Haško a.h., a deti sa môžu dotýkať. A to po nich vôbec netreba upratovať. Až teraz si uvedomujeme, akou obrovskou zručnosťou a empatiou disponujú herci a tvorivý i technický ansámbel divadla. Súčasťou predstavenia je tieňové divadlo, premietanie, hra s loptami a hlavne výzva. Výzva všetkého sa dotknúť, pokotúľať, posunúť, nič nerozbiť! A pritom sa hrať. Na základe hmatových vnemov, dotykov tvrdého, mäkkého, hladkého, tekutého, zažívajú deti a ich rodičia asociatívnu púť plnú objavov.

Svet Hmatulákov je inšpirovaný multisenzorickým prostredím a teóriou snoezelen, ktoré priaznivo vplývajú na rozvoj predstavivosti a tvorivosti. Zmyslovými dotykmi rozvíjajú vzťah medzi dieťaťom a rodičom, poskytujú príjemný a bezpečný priestor pre zážitok a hru. A aby toho nebolo málo, na záver predstavenia čaká deti úžasná herňa plná hráčskych elementov pre batoľatá.

Tvorivý ansámbel Babkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici vykúzlil čarovné predstavenie pre najmenšie deti a keďže ide o jediné divadlo, ktoré na Slovensku pracuje pre malé, často ledva chodiace a nič nehovoriace deti, môžu Stredoslovákom ostatné mamičky, pri nohách ktorých sa batolia malé deti, len závidieť. Predstavenie trvá 30 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bábkové divadlo na Rázcestí