Triky, fet a makači: Keď veľkú lúpež chystá banda lúzrov

Nič sa im nedarí. Bezcitný majiteľ autoservisu, paranoidný feťák, chlap, čo smrdí grošom, do východných filozofií zahľadený frajer a bos špekulujú, ako zahnať vlastnú mizériu a šťastenu schmatnúť za pačesy.

09.03.2018 09:00
Triky, fet a makači Foto:
Dávid Uzsák (Ritchie) a Anna Nováková (Pamela) v gangsterskej komédii Triky, fet a makači.
debata

Vidina veľkého balíka je lákavá a atraktívna, „zmáknuť“ by ju predsa dokázali ľavou zadnou. Kdesi v kozube starého zámku sú skryté veľké prachy. Stačí teda vymyslieť, ako na vec. Tak začína príbeh drsnej komédie Triky, fet a makači Mohamed Rouabhi – francúzsky dramatik a režisér alžírskeho pôvodu, ktorého autorské konto sa pýši už tuctom hier. Inscenácia vtipnej gangsterky v našich zemepisných šírkach málo známeho divadelníka má v piatok premiéru v Mestskom divadle Žilina.

„Do sezónnej skladačky sme potrebovali niečo na odľahčenie. Chceli sme akčnú komédiu. Herci, čo videli predstavenie, ktoré som režíroval v ostravskom Divadle Petra Bezruča, si veľmi priali si v nej zahrať, lebo je vyslovene šitá na mužskú časť nášho súboru. Povedal som si teda – prečo nie? Koniec koncov hra je veľmi dobre napísaná, tak som si ju po dvoch rokoch rád zopakoval,“ hovorí pre Pravdu režisér Eduard Kudláč.

Štvorica lúzrov vysedáva so šéfom bandy v Maries Longue Bare na periférii akéhosi veľkomesta a špekuluje, ako sa zmocniť vytúženej koristi. Pre drsných chlapíkov, čo už majú niečo za sebou, by to nemal byť problém. Lenže pri vymýšľaní plánu, ako na to, postupne zisťujú, že na pohľad jednoduchá záležitosť sa začína komplikovať. Aby sa mohli do múrov starého šľachtického sídla prebúrať, potrebujú mechanizmy. Ale kde si ich požičať? V kúdoloch prachu, zvírených vŕtačkou pri hĺbení diery, nebudú nič vidieť. A čo keď sa náhodou spustí alarm… „Hrdinovia komédie nie sú zásadné charaktery, ale skôr postavičky – karikatúry, ale zostavička je naozaj veľmi vtipne rozvrhnutá. A ich jazyk je veľmi expresívny,“ vysvetľuje režisér.

Plánovanie „veľkej lúpeže“ hojne zalievajú drinkami, ktoré im nalieva barmanka Pamela. Aby zahnali myšlienku na mŕtvoly, z ktorých im naskakuje husia koža, vedú silné reči, zatínajú päste a napínajú svaly. Bohatým intelektom však neoplývajú. Takže netušia, že blondínka za barovým pultom, do ktorej sú všetci zamilovaní, je vlastne ústrednou hrdinkou ich príbehu. „Samotná akcia vykrádačky je len fragmentom textu, ktorého väčšinu tvoria prípravy lúpeže. A tie sú pomerne vtipné,“ pokračuje Eduard Kudláč. Spôsob rozprávania prirovnáva k filmovej reči Guya Ritchieho, inscenácii dal klipovitý charakter a každú situáciu končí výraznou pointou.

„Ľahučko napísaná komédia nie je taká hlúposť, ako by sa mohlo zdať. Zvlášť v dnešných časoch. Piati chlapi nie sú v spoločenstve nijako zakotvení, nemajú deti, rodiny, sú to vlastne osamelí vlci. Ale tvoria jednoliatu skupinu, v ktorej sa dokážu napriek extrémnym povahám a všetkým nezhodám rešpektovať. Myslím, že komédia Triky, fet a makači je vlastne hra o priateľstve, a to nie je málo,“ dodáva režisér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Mestské divadlo Žilina #Eduard Kudláč #Triky fet a makači